Tot l’Arxiu

Ruta pel modernisme i alguns edificis singulars del poble

El diumenge 26 de setembre vam fer dos torns per a una ruta per les cases modernistes i singulars del poble. La intenció era compartir no només l'apreciació per les cases més luxoses, sinó també de l'aportació de conjunt de les cases del modernisme popular valencià més modest. L'activitat va estar organitzada per l'Ajuntament i Les Alqueries Pèdia, amb l'inestimable ajuda d'Encarna Gimeno i Batiste Balaguer. Gràcies a totes les persones que ens van obrir les seues cases i que van col·laborar d'una o altra manera.

‘El ayer y hoy de nuestras fiestas (1900-1988)’ —Rafael Capella Vilanova

Recuperem el text de Rafael Capella Vilanova «El ayer y hoy de nuestras fiestas. Datos históricos desde el año 1900 a 1988», que es va publicar al programa de les Festes Patronals de 1988. Un gran treball d'investigació escrit a partir de testimonis directes, molt útil i bonic de llegir.

Col·lecció de fotos de Pasqual Arrufat sobre la Segregació

Una excel·lent col·lecció de fotos aportada per Pasqual Arrufat Vilar, que documenta els primers dies de les Alqueries com a poble.

«Homenatge musical a les Alqueries» (2010, 25 aniversari de la Segregació)

En 2010, pels 25 anys de la Segregació de les Alqueries, l’Ajuntament va produir un CD titulat "Homenatge a les Alqueries" amb un recull de sis peces escrites per cinc destacats compositors i dedicades al nostre poble.

Textos d’història en ‘El Municipi -Butlletí d’Informació Municipal’

Hem indexat els textos sobre història i etnologia publicats a El Municipi-BIM entre 1987 i 2003, obra d'Albert Ventura Rius, que durant un període va ser Cronista Oficial.

‘El Municipi’. Butlletí d’Informació Municipal

Col·lecció completa d'«El Municipi. Butlletí d'informació municipal», que abasta el període 1987 a l'actualitat. Es tracta de documents preciosos amb tota la informació social, cultural, urbanística o educativa del nou municipi.

Pous de reg al Pla Redó

Una publicació sobre els pous del Pla Redó, construïts en els primers 15 anys del segle XX i un patrimoni important de les Alqueries. Incloem textos, fotos, mapes i vídeos.

Pregó de la Magdalena (ca. 1980)

Rescatem una fita en la lluita per la Segregació: la participació de les Alqueries com a poble en el Pregó de la Magdalena cap a 1980, a partir de fotografies d'aquell moment i de la maqueta d'una carrossa.

Col·lecció fotogràfica de Puri Castillo

La família Castillo Julián des d'una preciosa col·lecció de fotos i documents i el relat que fa d'ells Puri Castillo.

El Xalet de Safont (“Villa Dolores”), ajuntament de les Alqueries

El Xalet de Safont, "Villa Dolores", i el procés de la seua adquisició i restauració, amb l'expedient, fotos i plànols.

Tens fotos antigues del Replà? Comparteix-les amb el poble!

Ara que s’ha rehabilitat l’església del Replà i s’està treballant en el conjunt, volíem demanar-vos fotos antigues en què es veja l’edifici per dins o per fora. És una bona forma d’enriquir el nostre patrimoni gràfic com a comunitat. Si les podeu escanejar ens les podeu enviar per correu-e: lesalqueriespedia@gmail.com, però també les podeu dur a l’Ajuntament o avisar-nos per a que anem a escanejar-les nosaltres mateix. Costa un minut i no ens emportem res.

Escoles de les Alqueries: escola de Bellaguarda o de la Carretera

Suny, Rosa, Maruja i Lola, antigues alumnes de l’Escola de la Palmera en els anys 50, parlen de diferents aspectes del seu pas per aquella escola.

Escoles de les Alqueries: la Palmera

Suny, Rosa, Maruja i Lola, antigues alumnes de l’Escola de la Palmera en els anys 50, parlen de diferents aspectes del seu pas per aquella escola.

Rutes per les Alqueries (3)

Esta publicació recull les dos rutes de què consta la quarta etapa de les activitats saludables organitzades per l’Ajuntament de mà d’Encarna Gimeno Fuster: d’una banda la Ruta Biosaludable i la pinada del riu Anna, i de l’altra anem fins a Caudiel per conèixer l’origen de la Mare de Déu del Niño Perdido i recórrer part de la via verda minera de Ojos Negros.

‘Les Alqueries celebra la festa de Sant Antoni’, Albert Ventura Rius

Albert Ventura Rius lliura el seu llibret Les Alqueries celebra la festa de Sant Antoni, un volum editat en 2021 per l’Ajuntament de les Alqueries. Es tracta d’un text molt il·lustrat sobre història i etnografia de la festa de Sant Antoni del porquet al nostre poble, revisant els seus orígens i la seua evolució.

Rutes per les Alqueries (2)

Continuem recollint les rutes que es proposen com a activitat des de l’Ajuntament: ara fem una ullada per alguns dels atractius de la coneguda popularment com a “Ruta del colesterol”, i a més eixim del terme per arribar a la Muntanyeta de Sant Antoni, una ruta amb una rica història col·lectiva, lligada a la popular festa de Sant Antoni del porquet. De nou són dos propostes d’Encarna Gimeno Fuster, amb fotos, mapes interactius i comentaris sobre els elements destacats.

Rutes per les Alqueries

Repleguem ací les dos primeres rutes que es proposen com a activitat des de l’Ajuntament: la 1a per panys històrics i la 2a per edificis singulars del poble i del terme. Són dos propostes d’Encarna Gimeno Fuster, amb fotos seues, mapes interactius i comentaris sobre els edificis visitats.

Testimonis de dones de les Alqueries

En este 8 de març complicat per la pandèmia recordem el paper de les dones i del seu treball al poble. Volem compartir una mostra que ens ajude a recordar d'on venim, a valorar el que tenim, a lluitar per millorar tot allò que està pendent i, sobretot, a homenatjar i valorar les dones que han vingut abans i sense les que nosaltres no estaríem ací. Tots els dies de l'any el treball de les dones és essencial.

‘El tresor d’Antoniniani a les Alqueries’, de Pere Pau Ripollès i Manuel Gozalbes

En desembre de 1947 es va trobar al nostre poble un tresor romà format per 144 monedes de diferents períodes. En 'El tresor d'Antoniniani a Les Alqueries' Pere Pau Ripollès i Manuel Gozalbes expliquen en detall la troballa, i comparteixen algunes de les teories més acceptades sobre com i quan van arribar al terme les diferents peces.

“La festa de sant Antoni” —i alguns textos de Vt. Ramon ‘de la Creueta’

Esta publicació inclou un treball d’investigació modèlic sobre la festa de Sant Antoni realitzat per alumnes d’ESO el curs 98-99, i textos i poemes d’un dels seus informants: Vicent Ramon Molés Ros (1922-2016), que ací va fer un preciós treball de memòria de les Alqueries

Els enterraments tradicionals a les Alqueries

Un repàs a les peculiaritats dels enterraments a les Alqueries: el cementeri, el llarg desplaçament dels difunts que necessitava de les “pedres dels morts” i els costums funeraris que van desapareixent.

Ciclisme a les Alqueries: 1905-1936

Una publicació sobre el ciclisme a les Alqueries entre 1905 i 1936, construïda a partir de les mencions en premsa, que ens serveix per entendre com era este esport en els seus orígens i com es vivia al poble, però també com es va construir una afició que ha organitzat carreres durant més de cent anys, que ha generat professionals del ciclisme des dels anys 30 del segle passat, que ha tingut un dels clubs de ciclisme -l’Sport Ciclista Alqueriense- amb més socis de tot l’Estat i fins a sis àrbitres UCI a la vegada, etc.

Expedient de Segregació 1978-79

El document fundacional del municipi de les Alqueries: l’Expedient de Segregació de les Alqueries de Vila-real de 1978-79, que inclou documents legals d’uns quants anys. Hem digitalitzat i ordenat la còpia que la Subdelegació del Govern de Castelló va lliurar al nostre ajuntament pel 25 aniversari de la Segregació.

Revista Bonastre: col·lecció completa

Col·lecció completa digitalitzada de la Revista Bonastre, testimoni i document històric de la joventut del nostre sistema democràtic i de com eixos moments de transformació van estar profundament connectats amb els últims anys de la lluita per la Segregació i amb les relacions socials del poble

Col·lecció d’Agustín Molés Vicent

Una col·lecció de fotos i documents d'Agustín Molés Vicent, que recorren més de quaranta anys de carrera com a àrbitre de ciclisme d'alt nivell: activitat a les Alqueries amb l'Sport Ciclista Alqueriense, a la Volta a Espanya o a les olimpíades, per exemple.

Agustín Molés, un llaurador de les Alqueries en el món del ciclisme d’elit

Agustín Molés Vicent (1960) ha sigut àrbitre nacional UCI durant més de quaranta anys. Ens parla de l’activitat ciclista a les Alqueries des del Club de Ciclisme, de la seua afició compartida amb altres companys igualment àrbitres, de la natura de la seua activitat i de la seua experiència en la elit del ciclisme (Voltes a Espanya, olimpíades, jocs paralímpics...) però també amb escoles i xiquets de la nostra comarca.

LA JUVENTUD ALEGRE: Semanario festivo bilingüe

La Juventud Alegre: Semanario festivo bilingüe va ser una publicació de xafarderies entre xics i xiques de la que coneixem exemplars entre 1901 i 1926. En la majoria dels números hi participaven joves de les Alqueries que de forma anònima publicaven els seus desenganys, els amors platònics o les xiques que els agradaven, sovint en forma de poemes i de cartes. Un material molt singular que mostra una faceta de la joventut dels nostres avis que desconeixíem i que reflexa molt bé tota una època.

La xiqueta endimoniada Rosarito Usó Petit

El célebre cas de la xiqueta de les Alqueries Rosarito Usó Petit (1917 - ...), endimoniada des dels tres anys, i el seu pas per Sorita del Maestrat per encomanar-se a la Mare de Déu de la Balma en 1929.

Premsa històrica de les Alqueries (1898-1969)

Col·lecció fotogràfica de les Famílies Usó i Arnal

Una col·lecció de precioses fotos de les Famílies Usó i Arnal, que ofereixen molts detalls de la vida quotidiana en les antigues Alqueries.

Jacinto Mesado, Federació de Colombicultura, delegat de la zona 1

Jacinto Mesado es defineix com colombaire de tota la vida. Actualment és delegat de la zona 1 de la Federació de Colombicultura i també té tradició familiar perquè son pare va ser àrbitre internacional. En esta entrevista ens explica com funciona la Colombicultura des de la cria fins a les competicions més grans. També ens parla de com ha canviat i d’alguns detalls de la pràctica.

Paqui Martínez, cara jove de l’associacionisme al poble

Paqui Martínez (1975) no necessita presentació perquè està involucrada en tot tipus d’activitats al poble. Paqui ens parla de la seua implicació en diverses associacions del poble i també d'algunes de les dificultats específiques de l'acondroplàsia.

‘El Pany del Forn’ -Albert Ventura Rius

Descripció de l'anomenat Pany del Forn, de les seues circumstàncies i les raons que portarien a dir-li "el Pany de la Llanda".

‘La Venta’ -Albert Ventura Rius

Relat de les peripècies al voltant de la Venta de Monsonís, construida al voltant de 1798 i que passaria per diferents mans.

‘El Replà’ -Albert Ventura Rius

Albert Ventura va rastrejar els propietaris i veïnat de la finca que ara coneixem com el Replà des de 1523 i fins a meitat del segle XVIII. En este text agrupem les quatre parts que es van publicar als números 44, 45, 46 i 28 de 'El Municipi. BIM'.

Vicent Molés (fill i pare), una nissaga lligada a la Unió Musical Alqueriense

Entrevistem a Vicent Molés Meneu i a Vicent Molés Bort, pare i fill, veterans de la Unió Musical Alqueriense i part important de la seua organització. Una conversa plena d’anècdotes i també d'informació sobre la forma en què la UMA s’organitza i el per què d’algunes de les seues decisions organitzatives.

Concurs de fotos antigues (BIM 1995-96)

En els números 28, 29, 30 i 31 de El Municipi. BIM, de 1995 i 1996, es va convocar un concurs de fotografies antigues per ampliar l’Arxiu fotogràfic municipal i preservar la memòria gràfica del poble.

‘Els forns de pa’ -Albert Ventura Rius

Els antics forns de pa de les Alqueries, a qui pertanyien i algunes de les experiències que generaren -com la cooperativa fundada pel grup local del partit socialista.

‘La nit de Sant Joan’ -Albert Ventura Rius

La nit de Sant Joan, les festes que s’hi feien i el folklore que es desenvolupava al seu voltant.

‘Más noticias sobre Bonretorn’ -Albert Ventura Rius

Noves informacions sobre Bonretorn en el segle XIV, en el moment en què van aconseguir parròquia i cementeri.

‘Lápida romana’ – Albert Ventura Rius

Informacions sobre una làpida romana trobada en terme Alqueries.

‘Festa dels lnnocents’ -Albert Ventura Rius

La festa dels Innocents fins a finals del segle XIX, en la línia de les “festes dels folls” que es celebraven a la major part dels pobles de la Plana.

‘El Pi’ -Albert Ventura Rius

La caiguda del Pi, que era un símbol i una referència geogràfica des de feia més de cent anys, genera nombroses informacions i una exposició.

‘Aquelles Pasqües’ – Albert Ventura Rius

Una descripció de la vivència de les Pasqües en les Alqueries més populars.

‘El estudio del profesor Corell emplaza el hallazgo de la lápida “Fluvia Filenis” en el municipio de Nules’ – Albert Ventura Rius

Este text és una “fe d’errates” de l’article publicat en el número anterior del BIM: «Los Romanos en la partida de “Les Alqueries”» (El Municipi-BIM, n. 34, maig – agost 1997), una vegada que el professor Josep Corell va aportar notícies que situaven l’origen de la làpida romana al terme Nules.

«Los Romanos en la partida de “Les Alqueries”» -Albert Ventura Rius

Una làpida romana i l’especulació sobre el seu origen i el lloc en què es va localitzar a partir de diverses fonts de principis del segle XX.

‘Carnaval’ -Albert Ventura Rius

La celebració del carnestoltes a les antigues Alqueries, que donava lloc a nombrosos abusos.

‘La fiesta de Sant Antoni’ – Albert Ventura Rius

Relat de l’inici i el desenvolupament de la festa de Sant Antoni del porquet fins a l’any 1939.

‘La Semana Santa en el Replà’ -Albert Ventura Rius

La Setmana Santa fins a la Guerra Civil, des del Diumenge de Rams fins al Diumenge de Pasqua.

Datos históricos (1989-90) -Albert Ventura Rius

Hem reunit els articles apareguts als números 7 i 11 de El Municipi. BIM, perquè el segon són les Conclusions i les notes al peu del primer. Este text s’anuncia complementari de l’anterior, i en ell es continua oferint textos extrets d’estudis, actes i arxius. En concret es treballa sobre l’agricultura i el reg al sud del Riu Sec.

«Investigación histórica» (1987) -Albert Ventura Rius

Un treball de recerda encomanat per l’Associació de Veïns “Virgen del Niño Perdido”, en què Albert Ventura dóna dades extretes de diferents fonts (diccionaris geogràfics, actes de l’ajuntament de Vila-real, censos oficials, arxius històrics, estudis d’història local -alguns d’ells inèdits-, etc.) sobre la vinculació històrica entre Pla Redó o Secà i Cap de Terme, i com va generar la població de les Alqueries.

“Alquerías del Niño Perdido: Compendio de datos, historia y relatos”, de José Ventura Nebot

"Alquerías del Niño Perdido: Compendio de datos, historia y relatos" (2019), de José Ventura Nebot. És un document de 150 pàgines que recull una gran varietat de fets i històries relacionades amb el poble: la seua segregació, l'estructura, les associacions i cooperatives, alguns personatges singulars... Una guia completa d'aproximació a Les Alqueries.

Arxiu Històric de les Alqueries (1366-1964)

Ja podeu consultar l’Arxiu Històric de les Alqueries (1366-1964), en format digital, a partir dels documents que conserva l’Arxiu Municipal de Vila-real. Pensem que és un pas històric que ve a normalitzar una situació insòlita, que donava tota la titularitat d’aquell fabulós Arxiu al poble de Vila-real, sent que eixa titularitat hauria de ser compartida entre els dos pobles, si més no fins a 1985, quan la gestió municipal es divideix.

Col·lecció fotogràfica de Paquitín Martínez Ramón (‘Popi’)

Paquitín Martínez ('Popi') ens convida a sa casa i ens deixa vore i reproduir algunes de les seues fotos familiars. En esta col·lecció trobem fotos d’estudi, fotos al carrer i fins i tot una foto d’escola.

“Malnoms, una part de la història del meu poble”, d’Albert López i Monfort

Enllacem l'article "Malnoms, una part del meu poble" (1997) d'Albert López i Monfort, un recull de 250 malnoms d'alcriers als que n'hem afegit alguns més basant-nos en les entrevistes fetes en Les Alqueries Pèdia. Una part de la història viva del poble.

Documents sobre els Expedients de Segregació de 1930 i 1948

Uns documents que considerem històrics són els relatius als expedients de segregació de 1930 i 1948. Reproduïm tots els documents i els situem en una cronologia que ens ajuda a entendre els fets, que serien els preàmbuls de l'expedient definitiu amb què s'aconseguiria la Segregació en 1985.

El territorio de Alqueries entre los siglos XIII y XVI

Reedició digital de “El territorio de Alqueries entre los siglos XIII y XVI”, un treball d’investigació de més de tres anys de Joaquín Aparici Martí a partir de l’Arxiu de Vila-real i altres fonts, una comesa monumental per descriure la vida als tres poblets -Bellaguarda, Bonretorn i Bonastre, més tota la població dispersa- que ocupaven el territori de l’actual les Alqueries en el període medieval.

Col·lecció fotogràfica d’Eloísa Molés García

Eloísa Molés García, neta de doña Paca Gayón Carbonell i don Juan García Pons, mestres en les Alqueries entre el segle XIX i el segle XX, ens deixa un paquet de fotografies del primer terç del segle XX, algunes d’elles totalment històriques en la seua modèstia.

Juan Salvador, ‘Juanito de la Resaora’, constructor de les Alqueries

Juan Salvador Vicent (1935), més conegut com ‘Juan de la Resaora’, ens parla de la seua infància en la Guerra, de la seua àvia que resava quan hi havia un difunt, de l’estraperlo i el seu paper com a xiquet, de la seua afició de pintor, però sobretot de la seua vida laboral com a obrer que va començar amb l’església de les Alqueries i va continuar com a constructor de carrers sencers del poble.

Patrimoni artístic i religiós de l’església

Dediquem esta publicació al patrimoni de l'església i ens ocupem de les imatges, el retaule, els quadres, les vidrieres i la pila baptismal. Un patrimoni valuós que, més enllà de qüestions confessionals, és un legat fonamental de totes i tots.

Museu Etnològic Col·laboratiu (M.E.C.) 2018 / 2019

Un Museu Etnològic de les Alqueries molt ric i divertit, construït entre totes i tots, amb la col·laboració generosa de l'alumnat, les famílies i el professorat del CEIP Pintor Sorolla.

Les Alqueries en els anys 50: panys, sendes, camins, carrers i llocs emblemàtics

Compartim els resultats del treball de recuperació d'una part molt valuosa del patrimoni immaterial de les Alqueries: les sendes, panys i camins que formàvem el poble en els anys 50. Esta publicació no seria possible sense l'ajuda de Batiste Balaguer i dels participants de la sessió de consulta popular.

Col·lecció de postals nadalenques de les xiquetes i xiquets de Primària

Col·lecció de postals felicitant les festes fetes per les xiquetes i xiquets de Primària.

Arquitectura de les Alqueries

Iniciem la producció de mapes i catàlegs sobre el poble, el terme i els edificis d'interés històric-artístic, arquitectònic o etnològic. Una ferramenta gràfica de molta potència per a entendre les Alqueries, el seu passat i el seu present, i per posar en valor el seu patrimoni.

Carmen Juste, presidenta honorífica del Centre Aragonés

Carmen Juste (1935) ha sigut presidenta d’associacions fonamentals en el poble com són la d’Ames de Casa i el Centre Aragonés. A més, d’este segon és presidenta honorífica des de 2007. En els seus 60 anys vivint a les Alqueries ha tingut un paper important i ens diu que se sent com nascuda al poble, tot i que no perd les seues arrels aragoneses.

Col·lecció fotogràfica de Pilar Molés Ros

Hem triat una gran col·lecció de fotos familiars de Pilar Molés Ros, on hem trobat autèntiques joies pel seu valor estètic i documental. Una part important de la intrahistòria de les Alqueries expressada gràficament.

José María Corella Gómez (1919-1999), carter rural

La figura de José María Corella Gómez, el Cartero (1919-1999), l'últim carter rural de les Alqueries, en serveix per parlar de la singularitat del servei de Correus en una població dispersa com la nostra.

Hemeroteca de les Alqueries 1963-1994

Hemeroteca històrica de les Alqueries 1963-1994 recollida i conservada per Batiste Soriano

Llibret del III Centenario de la venida a Alquerías de la Imagen de Nuestra Señora la Virgen del Niño Perdido (1983)

Recuperem el llibret del "III Centenario de la venida a Alquerías de la Imagen de Nuestra Señora la Virgen del Niño Perdido", editat en 1983 per la Caixa Rural Sant Jaume. És un interessant document que inclou una "Cronologia històrica" del poble i que es va fer en el moment àlgid de la militància per la Segregació.

Campanes de les Alqueries

Un repàs a la història i l’actualitat de les campanes de les Alqueries, un patrimoni important i desconegut, ric en històries i anècdotes.

Carlitos Font de Mora, practicant de les Alqueries

Carlos Font de Mora (1941), practicant del poble amb moltíssima formació des dels temps de la precarietat fins a l’actualitat, i tinent d’alcalde en les primeres legislatures de la democràcia, conta les seues experiències amb passió, precisió i bona memòria.

Col·lecció d’obretes de teatre de Batiste Soriano

Hem digitalitzat una quinzena d'obretes de teatre valencià d'abans de la Guerra, de la col·lecció de Batiste Soriano, que formen part de la col·lecció major de Mn. Salvador Ballester Huguet. Aprofitem per fer un repàs al teatre popular de les Alqueries durant la major part del segle XX.

Centre aragonés

Laura, Alícia i Noèlia ens conten què és i què fa el Centre Aragonés: els vincles amb Aragó i amb les Alqueries, la cultura del cant i el ball, la recerca sobre músiques i vestits, etc.; tot un món apassionant que viuen intensament i que dóna una singularitat al seu poble.

Col·lecció fotogràfica de Batiste Soriano

Una col·lecció de fotos de Batiste Soriano, aportada per la seua filla Vicenta. Batiste va ser un home treballador (panader), preocupat per la cultura del seu poble. La col·lecció ens permet assistir a un gran nombre de fets històrics dels dels anys 1920 fins a l'actualitat: el primer mercat, la nevada de 1946, la construcció de l'església, les festes de Sant Roc, etc.

Tere Rius, experiències i lluites d’una dona activista, mare fadrina i infermera

Tere Rius (1955) ens parla de la Segregació i del seu paper en la Revista Bonastre, l'Associació de veïns i la Cooperativa. També de l'experiència com a regidora, de l'adopció internacional dels seus fills i del treball d'infermera.

Col·lecció fotogràfica de Delfineta Llorens

Delfina Llorens ens mostra una xicoteta col·lecció de fotos de festera en 1951, i del mateix grup en el centenari de la Patrona en 1983, una bona oportunitat per visibilitzar els grans canvis produïts en menys de 30 anys de diferència.

Blai de Perico, regador, regidor, artista

Blai de Perico (1938), regador jubilat, ens conta part de la seua vida pública com a regidor en la primera i apassionant legislatura de les Alqueries com a municipi independent, i altres històries del poble.

Introducción a la etnología: Alquerías del Niño Perdido

De Rosa Ros Pons, 'Introducción a la etnología. Alquerías del Niño Perdido', una investigació inèdita de 1971 que recull tradicions i en general la cultura popular del nostre poble, una part important de la qual està perduda.

Breve historia de la Patrona de Alquerías, la Virgen del Niño Perdido

Una còpia de la desapareguda Breve historia de la Patrona de Alquerías, la Virgen del Niño Perdido, escrita per mossèn Salvador Ballester en 1983 amb imatges i testimonis de gran interès per a les Alqueries.

Don Octavio, experiències com a metge al poble des de 1963

Entrevistem a Don Octavio, metge a les Alqueries des de 1963 fins a la seua jubilació. Ens conta els canvis en l’estructura i els costums del poble, com afectà la segregació a l’exercici de la seua professió i moltes curiositats sobre com era ser un metge rural en els anys 60, 70 i 80.

Presentació de Les Alqueries Pèdia

Vídeo recopilatori d'extractes d'entrevistes que mostràrem a la Presentació de LesAlqueriespèdia el diumenge 17 de juny de 2018 als Jardins de la Casa de la Música i la Dansa (MiD), dins de la programació de festes per la segregació del poble.

Fotos aèries de les Alqueries: 1945-2015

Un seguit de fotos aèries de les Alqueries que ens permeten veure la seua evolució entre 1945, quan no hi havia més que uns pocs panys dispersos, i 2015.

Col·lecció fotogràfica de Rosa Ros Pons

Una selecció de fotos de la col·lecció personal de Rosa Ros, que ens serveixen per a realitzar alguns apunts etnogràfics sobre usos i costums pròpies de les Alqueries.

Rosa Ros, professora, primera regidora de les Alqueries

Rosa Ros (1949) és una de les primeres estudiants universitàries del poble, professora vocacional, membre de la Comissió de Cultura de l’Associació de Veïns abans de la Segregació, coautora del Himne a les Alqueries i regidora en les dos primeres i apassionants legislatures com a municipi.

Norbert Mesado: “Adela Lucía, la última amante de un rey romántico”

L’historiador Norbert Mesado Oliver ens regala el text complet del seu llibre 'Adela Lucía, la última amante de un rey romántico. Entre la historia y la leyenda', esgotat des de la seua publicació en 2011. La llegenda d’Adela, suposada amant d’Alfonso XII i mare biològica d’Alfonso XIII, és un dels mites encara vius, un patrimoni oral a qui es dóna forma en esta obra sense perdre el seu misteri. I este es el llibre més important escrit sobre el tema.

Vicentica Bodí, “la Crescència”, poetessa i dona treballadora

Vicenta Bodí Capella (1936), dona treballadora i poetessa de les Alqueries, ens ofereix una entrevista humorística en què conta les circumstància de la seua infantesa i joventut, i la seua vida com a dona treballadora. Incloem també una antologia de poemes, alguns dels quals recita amb moltíssima gràcia en la gravació.

Mn. Salvador Ballester Huguet, racons i records

Mn. Salvador Ballester Huguet (les Alqueries, 1930) conta històries de la vida dels alqueriers des de meitat dels anys 30, incloent la memòria familiar del carlisme, les vivències extremes de la guerra i la postguerra, del clergat en el poble, etc.

Col·lecció fotogràfica de Rafa Marco

Rafa Marco, que està col·laborant molt activament amb lesAlqueriespèdia, ens fa arribar esta col·lecció de fotos de moltíssim interès, algunes de més d’un segle d’existència. Es tracta de quatre imatges de grup i dos retrats de persones rellevants en la història del poble. Tot i que són còpies digitals amb major o menor qualitat, pensem que val la pena reproduir-les pel seu immens valor documental.

Mn. Salvador Ballester Huguet: ‘Racons i records del meu poble’

Mn Salvador Ballester Huguet (1930) ens ofereix en primícia absoluta un llibre amb nombrosos gràfics i fotografies amb els seus records sobre les Alqueries que va conèixer: Racons i records del meu poble. En ell trobarem informacions precioses contades amb estima i bon humor, sobre racons, sèquies, personatges, tradicions festives i gastronòmiques, malnoms i locucions.

Imatges, culte i iconografia de la Mare de Déu del Niño Perdido

Recollim tota la informació que aporta des de Caudiel el cronista Teodoro López Díaz, a la seua Historia de la Virgen del Niño Perdido (1993), a propòsit de les imatges de la Mare de Déu a les Alqueries. L’arribada dels frares agustins de Caudiel al Replà, al llarg del segle XVII, i l’Oratori dedicat a la Mare de Déu del Niño Perdido, va proporcionar una identitat a la gent que vivia dispersa en alqueries o reunida al voltant de “panys” que miraven a llevant. És molt interessant veure fotografies de les Imatges desaparegudes i d’un gravat que reprodueix el primer quadre, vingut fins a l’Oratori dels frares el 1683.

Documents sobre l’Himne a les Alqueries

Presentem diversos documents escrits, gràfics i sonors sobre l’Himne a les Alqueries, una iniciativa de la Comissió de Cultura de l’Associació de Veïns en 1983 que finalment es va resoldre brillantment amb lletra de Rosa Ros i Batiste Balaguer i música de Rafael Trabucchelli, possiblement el productor musical més important de l’Estat espanyol en aquell moment.

Museu Etnològic Col·laboratiu (MEC) 2017 / 2018

El Museu Etnològic Col·laboratiu (MEC) inicia la seua existència amb un assaig realitzat al CEIP Pintor Sorolla. Aquell dia vam gravar en vídeo els relats d'un grup de xiquetes i xiquets sobre objectes, històries, jocs, etc. Mentre va arribant material per nodrir este museu virtual, i mentre establim criteris museogràfics per a la seua organització, us oferim de bestreta les seues propostes, plenes de gràcia i espontaneïtat. Gràcies a Clàudia, Sergio, Maxim, Bernard, Mariola, Àlex, Eloy, Elísabeth, Alberto, Ada i Théo, i a la seua professora Clara Eugènia Capella Carda.

Delfina Llorens Martí, vivències d’una dona treballadora

Delfina Llorens Martí ens parla de la seua infància al Casino Nou i l’adolescència treballant en casa en amo; de la Guerra, de coses curioses com els conflictes que causaren les dones evacuades de Nules, i en general de la visió d’una vida de dona treballadora, amb totes les especificitats que açò comporta: de salut, de criança i de supervivència.

Ramón López i Isabel Gascó, carnissers, 68 anys junts

Isabel i Ramón, un matrimoni de carnissers jubilats que porten 60 anys casats, ens parlen del treball, de la Guerra i la postguerra amb nombroses anècdotes, de relacions familiars hui superades: l’alta mortalitat de les dones, els xiquets que es donaven, les mares dides... Històries colpidores plenes de bon humor.

Documental: -Volem ser poble! Un recorregut històric i emocional 25 anys després de la Segregació

El 2010, als 25 anys de la Segregació de les Alqueries, l’Associació Cultural Pla Redó, amb nombrosos patrocinis i col·laboracions, presenta el documental -Volem ser poble! Un recorregut històric i emocional 25 anys després de la Segregació. És un document d’uns 40 minuts important per al poble, una eina fonamental per entendre per què es volia la segregació de Vila-real i per conèixer el procés que ens va dur a ser poble.

Batiste Balaguer, activista i pintor

Batiste Balaguer és una de les persones que van protagonitzar l'època més heroica de l'associacionisme alquerier. Ens parla de la seua infantesa en la postguerra a les Alqueries, del seu activisme en el procés de segregació i entres causes locals, i ens conta el sentit i les circumstàncies de l’Himne a les Alqueries, de qui és coautor.

Graffitis àrabs de la Guerra civil sobre els murs del Replà

A la Guerra Civil, soldats 'moros' van dibuixar simpàtics dibuixets i van escriure misteriosos missatges sobre els murs del Replà. Per primera vegada oferim una contextualització i una traducció aproximada.

Pura Molés, un segle d’història des d’una alqueria

Pura Molés, ama de casa, és testimoni d’un segle d’història des de la casa en què va nàixer i on encara viu: la seua joventut en guerra i postguerra, i de com era el poble en aquell moment. També conta històries rebudes, com el pas de la plaga de la “Cucaratxa”, que va deixar un gran número de morts en 1918.

Alberto Albero, la Coordinadora i la segregació

Alberto Albero, treballador del poble, ens parla de la seua vida i de la seua implicació en l’associacionisme local, des de la Coordinadora que es va fer càrrec del procés de segregació però també des de l’Associació de Pare d’Alumnes.

Les Alqueries en els ‘Papers de Salamanca’

Reproduïm els 44 documents al·lusius a les Alqueries en l'Arxiu General de la Guerra Civil espanyola, un arxiu creat per donar suport a la repressió després de la Guerra Civil. S’han cedit mitjançant un conveni entre l’ajuntament de les Alqueries i el Centre Documental de la Memòria Històrica, del Ministeri d’Educació, Cultura i Esports.

Vols col·laborar amb una història o posar-te en contacte amb nosaltres?