Escoles de les Alqueries: escola de Bellaguarda o de la Carretera

Suny, Rosa, Maruja i Lola, antigues alumnes de l’Escola de la Palmera en els anys 50, parlen de diferents aspectes del seu pas per aquella escola.

Escoles de les Alqueries: la Palmera

Suny, Rosa, Maruja i Lola, antigues alumnes de l’Escola de la Palmera en els anys 50, parlen de diferents aspectes del seu pas per aquella escola.

Testimonis de dones de les Alqueries

En este 8 de març complicat per la pandèmia recordem el paper de les dones i del seu treball al poble. Volem compartir una mostra que ens ajude a recordar d'on venim, a valorar el que tenim, a lluitar per millorar tot allò que està pendent i, sobretot, a homenatjar i valorar les dones que han vingut abans i sense les que nosaltres no estaríem ací. Tots els dies de l'any el treball de les dones és essencial.

Agustín Molés, un llaurador de les Alqueries en el món del ciclisme d’elit

Agustín Molés Vicent (1960) ha sigut àrbitre nacional UCI durant més de quaranta anys. Ens parla de l’activitat ciclista a les Alqueries des del Club de Ciclisme, de la seua afició compartida amb altres companys igualment àrbitres, de la natura de la seua activitat i de la seua experiència en la elit del ciclisme (Voltes a Espanya, olimpíades, jocs paralímpics...) però també amb escoles i xiquets de la nostra comarca.

Jacinto Mesado, Federació de Colombicultura, delegat de la zona 1

Jacinto Mesado es defineix com colombaire de tota la vida. Actualment és delegat de la zona 1 de la Federació de Colombicultura i també té tradició familiar perquè son pare va ser àrbitre internacional. En esta entrevista ens explica com funciona la Colombicultura des de la cria fins a les competicions més grans. També ens parla de com ha canviat i d’alguns detalls de la pràctica.

Paqui Martínez, cara jove de l’associacionisme al poble

Paqui Martínez (1975) no necessita presentació perquè està involucrada en tot tipus d’activitats al poble. Paqui ens parla de la seua implicació en diverses associacions del poble i també d'algunes de les dificultats específiques de l'acondroplàsia.

Vicent Molés (fill i pare), una nissaga lligada a la Unió Musical Alqueriense

Entrevistem a Vicent Molés Meneu i a Vicent Molés Bort, pare i fill, veterans de la Unió Musical Alqueriense i part important de la seua organització. Una conversa plena d’anècdotes i també d'informació sobre la forma en què la UMA s’organitza i el per què d’algunes de les seues decisions organitzatives.

Juan Salvador, ‘Juanito de la Resaora’, constructor de les Alqueries

Juan Salvador Vicent (1935), més conegut com ‘Juan de la Resaora’, ens parla de la seua infància en la Guerra, de la seua àvia que resava quan hi havia un difunt, de l’estraperlo i el seu paper com a xiquet, de la seua afició de pintor, però sobretot de la seua vida laboral com a obrer que va començar amb l’església de les Alqueries i va continuar com a constructor de carrers sencers del poble.

Carmen Juste, presidenta honorífica del Centre Aragonés

Carmen Juste (1935) ha sigut presidenta d’associacions fonamentals en el poble com són la d’Ames de Casa i el Centre Aragonés. A més, d’este segon és presidenta honorífica des de 2007. En els seus 60 anys vivint a les Alqueries ha tingut un paper important i ens diu que se sent com nascuda al poble, tot i que no perd les seues arrels aragoneses.

José María Corella Gómez (1919-1999), carter rural

La figura de José María Corella Gómez, el Cartero (1919-1999), l'últim carter rural de les Alqueries, en serveix per parlar de la singularitat del servei de Correus en una població dispersa com la nostra.

Carlitos Font de Mora, practicant de les Alqueries

Carlos Font de Mora (1941), practicant del poble amb moltíssima formació des dels temps de la precarietat fins a l’actualitat, i tinent d’alcalde en les primeres legislatures de la democràcia, conta les seues experiències amb passió, precisió i bona memòria.

Centre aragonés

Laura, Alícia i Noèlia ens conten què és i què fa el Centre Aragonés: els vincles amb Aragó i amb les Alqueries, la cultura del cant i el ball, la recerca sobre músiques i vestits, etc.; tot un món apassionant que viuen intensament i que dóna una singularitat al seu poble.

Tere Rius, experiències i lluites d’una dona activista, mare fadrina i infermera

Tere Rius (1955) ens parla de la Segregació i del seu paper en la Revista Bonastre, l'Associació de veïns i la Cooperativa. També de l'experiència com a regidora, de l'adopció internacional dels seus fills i del treball d'infermera.

Blai de Perico, regador, regidor, artista

Blai de Perico (1938), regador jubilat, ens conta part de la seua vida pública com a regidor en la primera i apassionant legislatura de les Alqueries com a municipi independent, i altres històries del poble.

Don Octavio, experiències com a metge al poble des de 1963

Entrevistem a Don Octavio, metge a les Alqueries des de 1963 fins a la seua jubilació. Ens conta els canvis en l’estructura i els costums del poble, com afectà la segregació a l’exercici de la seua professió i moltes curiositats sobre com era ser un metge rural en els anys 60, 70 i 80.

Presentació de Les Alqueries Pèdia

Vídeo recopilatori d'extractes d'entrevistes que mostràrem a la Presentació de LesAlqueriespèdia el diumenge 17 de juny de 2018 als Jardins de la Casa de la Música i la Dansa (MiD), dins de la programació de festes per la segregació del poble.

Rosa Ros, professora, primera regidora de les Alqueries

Rosa Ros (1949) és una de les primeres estudiants universitàries del poble, professora vocacional, membre de la Comissió de Cultura de l’Associació de Veïns abans de la Segregació, coautora del Himne a les Alqueries i regidora en les dos primeres i apassionants legislatures com a municipi.

Vicentica Bodí, “la Crescència”, poetessa i dona treballadora

Vicenta Bodí Capella (1936), dona treballadora i poetessa de les Alqueries, ens ofereix una entrevista humorística en què conta les circumstància de la seua infantesa i joventut, i la seua vida com a dona treballadora. Incloem també una antologia de poemes, alguns dels quals recita amb moltíssima gràcia en la gravació.

Mn. Salvador Ballester Huguet, racons i records

Mn. Salvador Ballester Huguet (les Alqueries, 1930) conta històries de la vida dels alqueriers des de meitat dels anys 30, incloent la memòria familiar del carlisme, les vivències extremes de la guerra i la postguerra, del clergat en el poble, etc.

Delfina Llorens Martí, vivències d’una dona treballadora

Delfina Llorens Martí ens parla de la seua infància al Casino Nou i l’adolescència treballant en casa en amo; de la Guerra, de coses curioses com els conflictes que causaren les dones evacuades de Nules, i en general de la visió d’una vida de dona treballadora, amb totes les especificitats que açò comporta: de salut, de criança i de supervivència.

Ramón López i Isabel Gascó, carnissers, 68 anys junts

Isabel i Ramón, un matrimoni de carnissers jubilats que porten 60 anys casats, ens parlen del treball, de la Guerra i la postguerra amb nombroses anècdotes, de relacions familiars hui superades: l’alta mortalitat de les dones, els xiquets que es donaven, les mares dides... Històries colpidores plenes de bon humor.

Batiste Balaguer, activista i pintor

Batiste Balaguer és una de les persones que van protagonitzar l'època més heroica de l'associacionisme alquerier. Ens parla de la seua infantesa en la postguerra a les Alqueries, del seu activisme en el procés de segregació i entres causes locals, i ens conta el sentit i les circumstàncies de l’Himne a les Alqueries, de qui és coautor.

Pura Molés, un segle d’història des d’una alqueria

Pura Molés, ama de casa, és testimoni d’un segle d’història des de la casa en què va nàixer i on encara viu: la seua joventut en guerra i postguerra, i de com era el poble en aquell moment. També conta històries rebudes, com el pas de la plaga de la “Cucaratxa”, que va deixar un gran número de morts en 1918.

Alberto Albero, la Coordinadora i la segregació

Alberto Albero, treballador del poble, ens parla de la seua vida i de la seua implicació en l’associacionisme local, des de la Coordinadora que es va fer càrrec del procés de segregació però també des de l’Associació de Pare d’Alumnes.

Vicent Ros, memòria viva de Caixalqueries

Vicent Ros ens conta part de la seua vida, que es va fondre aviat amb la història de la Caixa Rural de les Alqueries, la institució en la que ha treballat tota la vida. Els orígens de la Caixa, l’aventura de la Guerra i la postguerra, el creixement i la crisi, amb rigor i nombroses anècdotes que il·lustren el paper destacat de Caixalqueries en la vida pública.

Antonio Marco, pintor

Amb Antonio Marco, pintor de reconegut prestigi, parlem de la seua formació artística atípica a un poble com les Alqueries; de la seua trajectòria, dels records de la Guerra i la postguerra i del treball per la segregació de Vila-real.

Mn. Albert Ventura, Historiador de les Alqueries

Amb Albert parlem del seu paper com a historiador local; del poble i el seu patrimoni; de la seua singularitat, de les discriminacions de Vila-real, la identitat col·lectiva i el procés històric que va dur a la Segregació.
Pilar Moles Ros

Pilar Molés Ros, memòries de guerra i postguerra

Pilar Molés Ros ens parla de la seua família i de les vicissituds de la guerra i la postguerra, amb detalls i anècdotes que mereixen figurar en la història del poble.

Josep i Vicenta, una família de mestres

Josep i Vicenta ens parlen de la Guerra, en concret de l’episodi de la salvació dels cabets de la Mare de Déu i la Custòdia de l’església, i després d’una vida en comú en què ell era mestre en diferents escoles i ella es feia càrrec de la casa, de vells i xiquets.

Vols col·laborar amb una història o posar-te en contacte amb nosaltres?