Nom/Cognom Alberto Albero Company
Data de naixement Dimecres 25 de novembre de 1936
Títol Alberto Albero, la Coordinadora i la Segregació
Data i lloc de l’entrevista Divendres 20 d’octubre de 20017. Casa de l’entrevistat
Entrevistador Heterotopia CEAP
Link https://youtu.be/cWAw0M_4Dco
Extracte https://youtu.be/wnteyVgd3lo
PDF

Sinopsi

Alberto Albero, treballador del poble, ens parla de la seua vida i de la seua implicació en l’associacionisme local, des de la Coordinadora que es va fer càrrec del procés de segregació però també des de l’Associació de Pare d’Alumnes.

Resum / Transcripció:

Parlem durant més d’una hora amb Alberto i la seua dona, Dolores Peris Andrés, que prefereix no eixir en càmera. En l’entrevista és evident la generositat amb què ha treballat, des de l’associacionisme, pel bé de totes i tots, i les preocupacions socials que encara demostra. És gent molt afable i propera i xarrem molt a gust. Alberto és Fill Honorífic de les Alqueries pel seu paper en el procés de Segregació, i també memòria viva d’aquell moment històric.

Alberto Albero Company naix el dimecres 25 de novembre de 1936, a l’inici de la Guerra, a Banyeres de Mariola, Alacant. Son pare rep la repressió franquista i se’n ve a Borriana, on tenia un familiar a la Papelera del Mijáres. Al principi es queda a Borriana, després passa a les Alqueries, canviant de casa en unes quantes ocasions i amb pocs ingressos. Al vindre, Alberto tenia 3 ó 4 anys, s’ha criat ací i es sent ‘alqueriero’.

Al llarg de la seua vida ha treballat en “almacens”, ha anat a collir, ha sigut cap de quadrilla, ha comprat fruita per tot l’Estat: Extremadura, Andalusia, Múrcia, Lleida… Peres, pomes, raïm… Va ser xofer i també sap què és estar aturat.

Va anar a l’escola de la Plaça, on ara està la llar del pensionista. Era una escola pública que pertanyia a Vila-real.

Als 14 ó 15 anys va entrar a treballar en una vaqueria per 7 ó 8 pessetes per setmana. En casa eren una xica i dos xics.

LA COORDINADORA

Parlem de la Coordinadora, on Alberto va ser una de les deu persones que van treballar per la segregació de Vila-real. Conta que es va moure quan es va fer el clavegueram [1976; una fotografia en esta Col·lecció]; fins aleshores les cases tenien pous cecs. A l’acabar-lo el terreny s’afonava molt, no ho van fer bé, i van pensar de fer una associació de veïns per poder reclamar a l’Ajuntament de Vila-real. A les reunions hi havia diferents opinions, el que es va decidir és que cada entitat del poble designara un representant. Al principi la Coordinadora tenia 23 ó 24 membres; Alberto representava a l’Associació de Pares d’Alumnes, Antonio Marco, el pintor, als ciclistes, etc. No hi havia partits polítics. [5 min.] Un any després només en quedaven 10, per cansament o per escepticisme; esta era la tercera vegada que s’intentava la segregació.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Nom/Cognom Alberto Albero Company
Data de naixement Dimecres 25 de novembre de 1936
Títol Alberto Albero, la Coordinadora i la Segregació
Data i lloc de l’entrevista Divendres 20 d’octubre de 20017. Casa de l’entrevistat
Entrevistador Heterotopia CEAP
Link https://youtu.be/cWAw0M_4Dco
Extracte https://youtu.be/wnteyVgd3lo
PDF