Sinopsi:

Mn. Salvador conta històries de la vida dels alqueriers des de meitat dels anys 30, incloent la memòria familiar del carlisme, les vivències extremes de la guerra i la postguerra, del clergat en el poble, etc.

Resum / Transcripció:

Oferim una entrevista interessantíssima, en què mossèn Salvador Ballester Huguet fa gala de bona memòria i de simpatia. A l’entrevista es nota la seua formació, la capacitat per a cenyir-se al tema i l’atenció al detall. Conta històries de la vida dels alqueriers des de meitat dels anys 30, incloent la memòria del carlisme, de la guerra i la postguerra, del clergat en el poble, etc.

Comencem a gravar quan ja està avançada la conversa. Ens parla del llibre il·lustrat que ha escrit, on es pot trobar una col·lecció de refranys, el relat d’alguns personatges del poble (els seus pares, Vicent Miró el ciclista, etc.). Era un obsequi per als nebots, per no perdre la memòria del seu poble. La portada és una foto treta d’internet on es veu un taronger amb la flor i el fruit al mateix temps.

Mn. Salvador té tres nebots: dos nebodes i un nebot, i alguns renebots i renebodes.

Parlem del vocabulari del contorn geogràfic. Paraules castisses com “mig almud”, “entroperis”, “espalmatòria”, etc. Ens mostra una espalmatòria preciosa de sa mare [5 min.] i una de quatre llums que es va trobar. Ens parla del seu gust per col·leccionar, de les seues troballes i donacions.

INFÀNCIA I JOVENTUT

Mn. Salvador Ballester Huguet va nàixer al carrer Sant Jaume quan només era un pany de cases que mirava a llevant. Davant de les cases hi havia figueres, acàcies i galliners. També una morera antiga al mig del carrer, del temps dels àrabs, icònica com el pi i la palmera que hi havia al terme. Quan jugaven a conillet amagat podien amagar-se dins. La van tallar quan es feia perillós el seu manteniment.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Nom/Cognom i Data de naixement Salvador Ballester Huguet, 1930
Títol Mn. Salvador Ballester Huguet, racons i records
Data i lloc de l’entrevista  Diumenge 18 de març de 2018, casa de l’entrevistat
Entrevistadors Nelo Vilar, Rafa Marco Molés, Laura Yustas
Enllaç https://youtu.be/iqPhHikpZUU
Extracte  https://youtu.be/m6PaDaS8pUk
PDF