Sinopsi

Amb Antonio Marco, pintor de reconegut prestigi, parlem de la seua formació artística atípica a un poble com les Alqueries; de la seua trajectòria, dels records de la Guerra i la postguerra i del treball per la segregació de Vila-real.

Resum / Transcripció:

Antonio Marco Molés (1929), artista pintor. Ens parla de la seua sensibilitat ja en la seua infància, en una Alqueries amb figueres pel carrer, quan es sobtava amb les colles de gitanos “cistellers” amb xiquets descalços, o amb els captaires invàlids. Aviat va mostrar aptituds per al dibuix i en algun moment li va dir a son pare que volia ser pintor. Mentrestant va ser pastor de borregos i aprenent de pastisseria. No va ser fins que se’n va anar a la mili quan va poder estudiar dibuix [5 min.] a l’Escola d’arts i oficis, entre xiquets molt més joves que ell. D’ací va anar ja a l’Escola de Belles Arts, amb molts problemes perquè no havia pogut aprendre la tècnica.

A l’Escola va trobar el professor José Amerigo [1915 – 1988] qui li va donar llibertat per experimentar més enllà de l’academicisme regnant. El seu treball no és acadèmic i la seua pintura sempre ha fet un ús dels negres poc ortodox.

Parlem de la seua pintura, poc popular, inspirada per les seues vivències en guerra i postguerra. [10 min.] Ha pintat pocs paisatges, per exemple; sobre tot pinta vivències. Al final dels seus estudis va rebre algunes “pensions” que li permeteren sobreviure mentre seguia adquirint ofici; per exemple va guanyar un “Pensionado de paisaje” amb què va estar a Madrid fent còpies de quadres al Museo del Prado. En este concurs va compartir el premi amb dos persones més que estaven recomanades. Un altre professor, Francisco Lozano [1912-2000], membre del jurat, va proposar que si s’havia de donar a dos, es donara a tres, [15 min.] i per això li va tocar a ell, defès exclusivament per la qualitat del seu treball.

Nom/Cognom Antonio Marco Molés
Data de naixement 1929
Títol Antonio Marco Molés, pintor
Data i lloc de l’entrevista Diumenge 1 d’octubre de 2017, casa-estudi de l’artista
Entrevistador Heterotopia CEAP, Rafael Marco Molés
Link https://www.youtube.com/watch?v=ka-Sbv0OEeo
Extracte 53’39” a final. Anècdota de la senyora elegant.
PDF
0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *