Sinopsi

Pilar Molés Ros ens parla de la seua família i de les vicissituds de la guerra i la postguerra, amb detalls i anècdotes que mereixen figurar en la història del poble.

Resum / Transcripció:

Pilar Molés Ros, nascuda en 1933, ens conta que sa mare la va tindre als 46 anys, quan ja tenia un germà de 19 ó 20 anys, una germana de 17 i un altre d’11. Ens regala amb nombroses anècdotes d’altíssim interès i amb un vocabulari riquíssim que cal conservar. Conta, per exemple, que el seu germanet la portava a les gargallotes i ella a vegades (aleshores no portaven bolquers) li pixava damunt. Al ser la menuda la mimaven i la tractaven com a una nina.

Els seus pares eren alquerieros i de família llauradora. Només l’àvia de son pare era de fora, d’Eslida. L’abuelo Pauet era terratinent, tenia 10 fills i encara els va deixar 6 ó 7 fanecades i una casa a cadascú. A propòsit d’açò conta que la tia Adela, una dona relacionada amb el Rei Alfonso XII, va anar a Vila-real a queixar-se de que ella pagava més que els altres dos terratinents del poble. Allí li van dir que l’avi Pauet tenia 10 fills i l’altre 8 ó 9, i en canvi ella malbaratava els diners. Adela [Adela Lucía Almerich Cardet, Granada 1858 – Castelló 1920] tenia una paga del govern, a sa casa de les Alqueries organitzava festes a les que acudien homes en cavalls blancs, de Vall d’Uixó o de València. En canvi, ens conta, va morir desmaiada a un hospital per a pobres de Castelló; l’ajudava un cosí.

El pare de Pilar era tallador oficial, durant cinc anys va anar a aprendre a Betxí. [5 min.] Després portava homes a tallar, de les Alqueries, Artana i altres pobles. Tallaven de tot: tarongers, oliveres, garroferes, fruitals, i per a gent amb molta terra. A sa mare li deien “Gracieta la Paua”, a son pare “Batiste el Calent”.

En la Guerra tenia 4 anys, es protegien en un refugi que van excavar davant de casa. Conta que els soldats volien endur-se a son pare (que tenia 51 anys) i a un altre home; ells s’amagaven dins d’un pessebre de bous, però com son pare tenia molt de caràcter en una ocasió es va encarar amb els militars i van estar a punt de matar-lo. Van fugir amb els bous a les Valls, a Quartell els van allotjar a canvi d’un bou.

Nom/Cognom Pilar Molés Ros
Data de naixement 1933
Títol Pilar Molés Ros, memòries de guerra i postguerra.
Data i lloc de l’entrevista Dissabte 16 de setembre de 2017. Casa de l’entrevistada.
Entrevistador Heterotopia CEAP, Rafael Marco Molés
Link https://www.youtube.com/watch?v=IHe-ztGKWIE&feature=youtu.be
Extracte 39:38 – 41:30. Anècdota de l’eriçó.
PDF
0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *