Títol Ruta pel modernisme i alguns edificis singulars del poble
Organització Encarna Gimeno Fuster, Les Alqueries Pèdia i Batiste Balaguer
Imatges Les Alqueries Pèdia i Google Maps
Vídeos Les Alqueries Pèdia (Laura Yustas, Nelo Vilar)
Edició (materials i textos de la publicació) Laura Yustas i Nelo Vilar (Etnopèdia)
Data de la ruta Diumenge 26 de setembre de 2021
Enllaç al vídeo https://youtu.be/C3RugpTA538
Enllaç a l’extracte https://youtu.be/C3RugpTA538
Enllaç al mapa Mapa en Google Maps
Data inicial de publicació Dimecres 13 d’octubre de 2021

Després de compartir les rutes proposades per Encarna Gimeno (rutes 1, rutes 2 i rutes 3) des de l’Ajuntament, teníem ganes de proposar-ne també una. En este cas, una ruta pel modernisme i les cases singulars del poble. És una activitat que no haguera sigut possible sense Encarna Gimeno i Batiste Balaguer, que han estat amb nosaltres durant tot el procés.

El diumenge 26 de setembre vam fer dos torns per a una ruta de més dos hores de duració i vam visitar una sèrie de cases que són rellevants perquè mantenen (en major o menor mesura) característiques i detalls del modernisme popular valencià. També hi ha altres cases que són interessants per la seua singularitat (com Villa Delfina o Torre la Mina). Inicialment, pensàvem finalitzar al camí la Regenta visitant externament la Torre la Mina, però no va ser possible per qüestió de temps, així que decidírem no anar a les últimes visites (l’escola de la Palmera, el Xalet Roig i Torre la Mina) i incloure només un xicotet comentari sobre els edificis. Tractarem de visitar-les més endavant en una altra ruta.

La idea principal d’esta ruta era donar protagonisme al modernisme popular valencià que té el nostre poble, per ajudar a valorar i protegir un patrimoni que va molt més enllà de grans cases com el Xalet de Safont o la casa del Bassero. Els grans edificis són singulars i destaquen, però ens interessava mostrar també el valor de conjunt que aporten al poble les cases dels llauradors, les cases modestes, perquè també formen part d’un patrimoni arquitectònic comunitari.

D’altra banda, una de les coses que pensàvem que podia ser especialment enriquidor era entrar en algunes de les cases i vore els elements decoratius que conserven (portes mitgeres, sanefes, mobiliari…), gràcies a les gestions d’Encarna Gimeno i de Batiste Balaguer, i a la generositat dels propietaris ha sigut possible. Des d’ací volem fer un agraïment especial a Loles, Esther, Eloísa, Pepe, Pilar, Javier, José Juan i Eder, per deixar-nos entrar en les seues cases i permetre’ns apreciar-les per dins. I també per compartir el que saben sobre la història de cada casa. Moltíssimes gràcies per compartir este patrimoni preciós amb el poble. Volem agrair també als que ens van alçar les persianes perquè veiérem portes i finestres en aquelles cases que pel motiu que siga no eren aptes per a ser visitades.

Per últim, gràcies a les persones que participàreu en la ruta i que compartíreu el que sabeu sobre les cases, sobre els carrers, sobre els barris i, en general, sobre el poble. Sempre és un plaer eixir pel poble a descobrir raconets, però és molt més bonic i interessant quan es fa en companyia un bon grup d’alcrieros i alcrieres.

Incloem en esta publicació un mapa amb la ruta i un vídeo amb les explicacions que vam donar durant el recorregut. Teniu més informació arquitectònica sobre el poble a la publicació Arquitectura de les AlqueriesTambé en Racons i records del meu poble teniu el llibre de Mn. Salvador Ballester Huguet, en el que hi ha un comentari sobre com els xiquets pujaven a la casa del Cr. Virgen del Niño Perdido 19 durant la guerra per a vore el pas de l’aviació italiana i alemana cap a Nules.

Títol Ruta pel modernisme i alguns edificis singulars del poble
Organització Encarna Gimeno Fuster, Les Alqueries Pèdia i Batiste Balaguer
Imatges Les Alqueries Pèdia i Google Maps
Vídeos Les Alqueries Pèdia (Laura Yustas, Nelo Vilar)
Edició (materials i textos de la publicació) Laura Yustas i Nelo Vilar (Etnopèdia)
Data de la ruta Diumenge 26 de setembre de 2021
Enllaç al vídeo https://youtu.be/C3RugpTA538
Enllaç a l’extracte https://youtu.be/C3RugpTA538
Enllaç al mapa Mapa en Google Maps
Data inicial de publicació Dimecres 13 d’octubre de 2021

Mapa de la ruta

Vídeo de la ruta

Hem inclòs capítols diferents en la barra de temps de Youtube perquè pogueu passar d’una casa a una altra amb més facilitat. Es veuen especialment les cases a les que vam dedicar més temps, però també hi ha algun comentari solt que no apareix en el llistat. Podeu trobar més informació sobre l’exterior de les cases visitades (i d’altres moltes) a la publicació Arquitectura de les Alqueries.

Parades (capítols de Youtube)

  • 0:00 Plaça Major 1, Ajuntament – Xalet de Safont, ‘Villa Dolores’ (plànols, compra i reforma a El Xalet de Safont , ajunt. de les Alqueries)
  • 17:55 Plaça Major 3 i Cr. Mn. Juan Miralles (Biblioteca/ Jubilats)
  • 21:32 Cr. Sant Cristòfol 2
  • 23:17 Cr. Colombicultura 2
  • 29:56 Cr. Travesia 18, Villa Delfina
  • 32:46 Cr. Sant Jaume general (17, 22, 23, 24, 25, )
  • 34:39 Cr. Sant Jaume 24
  • 39:36 Cr. Jaime Chicharro 19, 21 i 23 / Camí Artana
  • 40:33 Cr. Millars 24
  • 45:00 Cr. Millars 26
  • 45:35 Cr. Virgen del Niño Perdido 19, casa del Parret (anècdota arreplegada per Mn. Salvador a Racons i records del meu poble, pp. 31-33)
  • 47:01 Cr. Mare de Déu de la Rosa 1, Antic Forn de Llop
  • 49:06 Avda. José Izquierdo 146
  • 49:18 Avda. José Izquierdo 61, Xalet d’Adela (més informació sobre Adela a Adela Lucía, la última amante de un rey romántico de Norbert Mesado)
  • 50:20 Avda. José Izquierdo 84 i 82
  • 51:04 Avda. José Izquierdo 74
  • 51:57 Avda. José Izquierdo 62, casa de Filets
  • 57:16 Avda. José Izquierdo 60, casa de Filets
  • 58:06 Avda. José Izquierdo 56
  • 59:14 Avda. José Izquierdo 54, Xalet del Bassero
  • 1:00:01 Cr. Sant Roc 42, 40, 38, 11 (fotos de les festes de Sant Roc a la Col·lecció fotogràfica de Batiste Soriano)
  • 1:01:50 Cr. Sant Roc 30
  • 1:06:17 Camí la Regenta 1, Torre la Mina / Camí la Regenta 3, Xalet Roig

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *