Títol Pregó de la Magdalena (ca. 1980)
Informants Batiste Balaguer, Anna Balaguer, Pasqual Arrufat
Edició (materials i textos de la publicació) Laura Yustas i Nelo Vilar (Etnopèdia)
Data d’entrada Dilluns 17 de maig de 2021

A principi dels anys 80 des de l’Associació de Veïns de les Alqueries, que estava compromesa amb el procés de segregació de Vila-real, es va decidir organitzar dos carrosses per participar en el Pregó de la Magdalena. Ho van proposar a la comissió de Castelló i estos ho van acceptar, de manera que alcrieres i alcriers es van posar a treballar en el disseny de les carrosses. Pareix que en Vila-real no va sentar molt bé la idea i van intentar evitar-ho infructuosament.

Es van fer dos carrosses que va dissenyar Batiste Balaguer, de les que mostrem algunes fotografies desfilant per Castelló. En la primera anava la regina de festes i cort d’honor, i en la segona, de la que també mostren la maqueta, estaven representades les tres cooperatives tarongeres de l’època, amb una dotzena de dones manipulant taronges, com als “almacens”.

Són documents bonics que il·lustren la creativitat, l’enginy i l’habilitat amb què es treballava per la Segregació. Eren actuacions simbòliques que mantenien la tensió amb l’ajuntament de Vila-real i generaven un sentiment identitari i una sensació de normalitat en l’autonomia com a poble.

Ens ha paregut interessant rescatar este episodi en la lluita per la segregació publicant estes imatges per a que no es perda en l’oblit.

Batiste Balaguer sobre la carrossa de les Alqueries, que es basava en un disseny seu. Com es pot veure estava dedicada a la taronja. La pintura que l’envoltava era del propi Balaguer, que havia assolit un singular virtuosisme en este tipus de motius florals.

*****

La carrossa per l’avinguda del Mar. Les dames eren festeres de diferents anys; dalt de tot 1 Mariola Font de Mora; a la banda esquerra de dalt per avall: 2 Pili Agut, 3 Cristina Peris, 4 Suni Vicent, 5 Pili Molés i 6 Montse. A la banda dreta, de dalt per avall: 7 Tere Arnal, 8 Pilar Esteve, 9 Loles Gómez, 10 Silvia Jordà i 11 Pilar. Davant de la carrossa, d’esquerra a dreta: 12 Batiste Balaguer, 13 Pedro Mondragón conduint el tractor, 14 “Polimén”, 15 Vicent Montagut, 16 Vicente Mesado amb el trombó i 17 Consuelo García, clarinet de la banda. Agraïm a Neus Vicent Molés i a Vicent Mesado les precisions a l’hora d’identificar gent en condicions molt difícils (de cul i de fa quoranta anys!).

A la dreta veiem que la banda de música també acompanyava la comitiva, que s’endevina molt nombrosa.

*****

Batiste en la carrossa i entre cistelles de taronges. Aguaitant per l’esquerra Paco Llorens, “Paco el Ferrer”.

*****

La carrossa de les Alqueries, amb les festeres a cavall, desfilant al Pregó de la Madalena. L’acompanyament estava format per xiques i xics vestits de llauradors. D’esquerra a dreta: 1 Pilar Ferrer, 2 Xelo Balaguer, 3 Alberto López “el Cabo”, 4 Celia, 5 Inma Villanueva, 6 Rebeca Arnal, 7 Marcos López, 8 María Jesús Broch.

*****

Els “llauradors/es” desfilant amb les cistelles de taronges davant de la carrossa amb totes les seues dames. 1 Isabel o Mariola López, 2 Anna Balaguer, 3 Alberto López “el Cabo” i 4 Celia.

*****

Una imatge lateral de la carrossa; darrere veiem escrit: «Alquerías del Niño Perdido saluda a toda nuestra provincia». Una afirmació de sobirania molt intel·ligent i molt elegant, que escenificava simbòlicament la identitat col·lectiva.

D’esquerra a dreta de nou: 1 Pedro Mondragón, que duia el tractor, esperant l’ordre per a moure; i les festeres, ara de baix per amunt: 2 Pili, 3 Silvia Jordà, 4 Loles Gómez, 5 Pili Esteve (la filla de la Verana), 6 Tere Arnal i presidint 7 Mariola Font de Mora.

La carrossa estava a l’avinguda del Mar de Castelló, a l’altura del número 23, seu de l’actual Conselleria d’Educació, Cultura i Esport.

*****

Ací tenim dos fotografies de la segona carrossa que ha aportat Pasqual Arrufat. En el comentari que afegix ens diu el següent:

«Carrer Major de Castelló en el Pregó de la Magdalena, desconec l’any.
«Segons publicàreu en lesalqueriespèdia, en el Pregó de 1980, Alquerías del Niño Perdido va participar amb dos carrosses, en una anaven les festeres, en l’altra, pareix ser, representació de les Cooperatives de les Alqueries. En esta última s’aprecien platons de fusta y cabassos de palma plens de taronges; al mateix temps, les dones anaven encaixant els fruits. Prèviament, alguns d’elles s’embolicaven amb paper de seda (com en els magatzems).
«Com s’aprecia en les fotografies, la carrossa va tindre molt bona acollida entre el assistens al Pregó, que s’apropaven per agafar el preciat fruit.».

*****

Esta és una maqueta per a la segona carrossa, obra de Batiste Balaguer. A les tres taronges llegim el nom de les tres cooperatives tarongeres que existien en 1980: COSANJA, COCALNI i COEXPORT, creades a partir de 1964. Com s’ha dit, la pintura era obra de Batiste, pintor de professió i artista vocacional.

*****

En un dels laterals de la carrossa veiem de nou les tres taronges amb el nom de les cooperatives sobre un camp de tarongers i l’actual edifici de l’Ajuntament (aleshores encara “Villa Dolores” o “Xalet de Safont”), l’església i el dipòsit d’aigua aguaitant sobre l’arbrat.

*****

En l’altre lateral les tres taronges amb els noms de les cooperatives sobre una panoràmica del Replà, senya d’identitat de les Alqueries.

*****

El costat anterior, que aniria enganxat al tractor.

*

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *