A principi dels anys 80 des de l’Associació de Veïns de les Alqueries, que estava compromesa amb el procés de segregació de Vila-real, es va decidir organitzar dos carrosses per participar en el Pregó de la Magdalena. Ho van proposar a la comissió de Castelló i estos ho van acceptar, de manera que alcrieres i alcriers es van posar a treballar en el disseny de les carrosses. Pareix que en Vila-real no va sentar molt bé la idea i van intentar evitar-ho infructuosament.

Es van fer dos carrosses, la que tenim fotografiada, amb les dames de festes, i una segona dissenyada per Batiste Balaguer de què només es conserva una maqueta. En esta segona estaven representades les tres cooperatives tarongeres de l’època, i es va planejar incloure dones manipulant taronges, com als “almacens”.

Són documents bonics que il·lustren la creativitat, l’enginy i l’habilitat amb què es treballava per la Segregació. Eren actuacions simbòliques que mantenien la tensió amb l’ajuntament de Vila-real i generaven un sentiment identitari i una sensació de normalitat en l’autonomia com a poble.

Ens ha paregut interessant rescatar este episodi en la lluita per la segregació publicant estes imatges per a que no es perda en l’oblit.

Batiste Balaguer sobre la carrossa de les Alqueries, que es basava en un disseny seu. Com es pot veure estava dedicada a la taronja. La pintura que l’envoltava era del propi Balaguer, que havia assolit un singular virtuosisme en este tipus de motius florals.

*****

La carrossa per l’avinguda del Mar. Les dames eren festeres de diferents anys; dalt de tot 1 Mariola Font de Mora; a la banda esquerra de dalt per avall: 2 Pili Agut, 3 Cristina Peris, 4 Suni Vicent, 5 Pili Molés i 6 Montse. A la banda dreta, de dalt per avall: 7 Tere Arnal, 8 Pilar Esteve, 9 Loles Gómez, 10 Silvia Jordà i 11 Pilar. Davant de la carrossa, d’esquerra a dreta: 12 Batiste Balaguer, 13 Pedro Mondragón conduint el tractor, 14 “Polimén”, 15 Vicent Montagut, 16 Vicente Mesado amb el trombó i 17 Consuelo García, clarinet de la banda. Agraïm a Neus Vicent Molés i a Vicent Mesado les precisions a l’hora d’identificar gent en condicions molt difícils (de cul i de fa quoranta anys!).

A la dreta veiem que la banda de música també acompanyava la comitiva, que s’endevina molt nombrosa.

*****

Batiste en la carrossa i entre cistelles de taronges. Aguaitant per l’esquerra Paco Llorens, “Paco el Ferrer”.

*****

La carrossa de les Alqueries, amb les festeres a cavall, desfilant al Pregó de la Madalena. L’acompanyament estava format per xiques i xics vestits de llauradors. D’esquerra a dreta: 1 Pilar Ferrer, 2 Xelo Balaguer, 3 Alberto López “el Cabo”, 4 Celia, 5 Inma Villanueva, 6 Rebeca Arnal, 7 Marcos López, 8 María Jesús Broch.

*****

Els “llauradors/es” desfilant amb les cistelles de taronges davant de la carrossa amb totes les seues dames. 1 Isabel o Mariola López, 2 Anna Balaguer, 3 Alberto López “el Cabo” i 4 Celia.

*****

Una imatge lateral de la carrossa; darrere veiem escrit: «Alquerías del Niño Perdido saluda a toda nuestra provincia». Una afirmació de sobirania molt intel·ligent i molt elegant, que escenificava simbòlicament la identitat col·lectiva.

D’esquerra a dreta de nou: 1 Pedro Mondragón, que duia el tractor, esperant l’ordre per a moure; i les festeres, ara de baix per amunt: 2 Pili, 3 Silvia Jordà, 4 Loles Gómez, 5 Pili Esteve (la filla de la Verana), 6 Tere Arnal i presidint 7 Mariola Font de Mora.

La carrossa estava a l’avinguda del Mar de Castelló, a l’altura del número 23, seu de l’actual Conselleria d’Educació, Cultura i Esport.

*****

Esta és una maqueta per a una carrossa, obra de Batiste Balaguer. A les tres taronges llegim el nom de les tres cooperatives tarongeres que existien en 1980: COSANJA, COCALNI i COEXPORT, creades a partir de 1964. Com s’ha dit, la pintura era obra de Batiste, pintor de professió i artista vocacional.

*****

En un dels laterals de la carrossa veiem de nou les tres taronges amb el nom de les cooperatives sobre un camp de tarongers i l’edifici de l’Ajuntament (aleshores encara “Villa Dolores” o “Xalet de Safont”), l’església i el dipòsit d’aigua aguaitant sobre l’arbrat.

*****

En l’altre lateral les tres taronges amb els noms de les cooperatives sobre una panoràmica del Replà, senya d’identitat de les Alqueries.

*****

El costat anterior, que aniria enganxat al tractor.

*

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *