Títol Col·lecció d’Agustín Molés Vicent
Donant-informant Agustín Molés Vicent
Edició (materials i textos de la publicació) Nelo Vilar i Laura Yustas (Etnopèdia)
Data d’entrada Dimecres 25 de novembre de 2020

Agustín Molés Vicent, àrbitre federat per la Unió Ciclista Internacional (UCI) de ciclisme, ens ha permés accedir a la seua col·lecció de fotografies i documents de més de quaranta anys de carrera en l’elit del món del ciclisme professional. Per la seua excepcionalitat hem decidit oferir-la com a col·lecció a lesAlqueriespèdia. En estes imatges es veu l’itinerari professional d’Agustín des de l’activitat en l’Sport Ciclista Alqueriense fins a les posicions més altes de l’arbitratge en les Voltes a Espanya, les Olimpíades o els Jocs Paralímpics. En esta activitat ha recorregut la península i les illes, i ha alternat amb les grans figures del ciclisme internacional, tot sense perdre el seu vincle amb el seu poble i l’activitat ciclista en el nostre territori -un anar i tornar que també es veu reflectit en la col·lecció fotogràfica.

Les imatges il·lustren el contingut que vam rebre en la seua entrevista -que recomanem absolutament-. Tant les imatges com el seu testimoni ens pareixen importants per a un poble de la tradició i el nivell ciclista de les Alqueries, però també per a qualsevol persona interessada en la realitat d’este esport, per la qual cosa ens pareix una gran aportació que agraïm una vegada més al seu protagonista.

Challenge “Costa de Azahar” -una carrera de nivell professional-, en un dia de pluja. Un jove Agustín Moles en el cotxe de Jurat Tècnic (un Seat 131, que es fabricava amb llicència de Fiat entre 1975 i 1984, i que solia ser el model que s’utilitzava en aquell moment) amb mig cos fora. Estava plovent i pareix que feia gelor. En el grup estan José Luis Laguía en primer lloc, Pepe Recio i altres ciclistes d’alt nivell.

***

Volta Ciclista al Maestrat de 1984. Esta era una de les cinc voltes que es feien a la província de Castelló, la primera en el calendari anual. La seguien la de Castelló, Llangostí [Vinaròs], Vila-real-Morella i la de les Alqueries (la Plana Baixa). Agustín conta en la seua entrevista que la Volta al Maestrat va ser la primera que va arbitrar, en 1980, i que aleshores feien còpies de la classificació per als equips amb un ciclostil que els deixava el capellà d’un poble.

Respecte de la fotografia anterior (la Challenge Costa de Azahar), en esta veiem que els corredors ja no utilitzen la gorreta habitual sinó el casc de ciclista reglamentari.

***

Un històric cartell de la III Volta Ciclista a la Plana Baixa, organitzada des de les Alqueries, que inclou la llista de participants i el palmarès de la competició, en què es trobava a futurs professionals.

***

Alberto Fernández a punt de moure a la contrarellotge. Veiem a Agustín molt jovenet, potser amb dèsset o díhuit anys, sense equipament d’àrbitre, només amb la seua roba. Comptant que A. Fernández va ser professional entre 1978 i 1984, potser era any de debut per als dos.

***

II Curs de comisaris nacional U.C.I., 1986. Agustín rep el diploma de mans del President de la categoria nacional.

***

Alumnes del II Curs de comisaris nacional UCI, 1986. El tercer de davant per l’esquerra és Agustín, el tercer per la dreta, amb barba, un xic de Vinaròs, i pel centre, prim i amb camisa blava, reconeixem a Ramón Vicent. Hi havia estos tres de Castelló, altres tres de València, tres del País Basc, etc.; en total, una trentena.

***

Sopar del col·legi d’àrbitres de València. Novembre de 1986.

***

Corredors desconeguts a punt de moure en la prova contrarellotge. Agustín és l’àrbitre de la dreta, amb pito i cronòmetre.

***

Agustín donant indicacions a un ciclista en la prova contrarellotge, tapat amb un paraigües.

***

Volta Ciclista a Espanya, 1986

Volta a Espanya de 1986. D’esquerra a dreta reconeixem a Agustín, amb ulleres de sol Rafael Capella Vilanova (“Rafael el Melero”), Ramón Vicent (“Ramón de Cantó”, un gran àrbitre de ciclisme, “el alma mater de tots, el número u”, com diu Agustín), Lliberato i Vicente Vicent. Els tres amics van anar a Albacete a veure als àrbitres: Agustín i Ramón.

Ens conta Agustín que la del 86 va ser la seua primera Volta, i que per la novetat es va fer fotos amb tots els corredors. En les edicions següents les fotos van anar desapareixent.

***

Una seqüència de fotografies d’aquella primera Volta a Espanya d’Agustín. Tal com va explicar a la seua entrevista, li va tocar anar en moto, amb un xofer, i a l’organitzar-se la carrera en primavera es van trobar amb tot tipus d’inclemències meteorològiques: aigua, neu, pedra… Com es veu, aleshores encara no hi havia obligatorietat de dur casco ni altres mesures de seguretat.

***

Amb José Luis Laguía, a qui ja coneixia de les Challenge i de la Volta a la Plana Baixa.

***

Mariano Lejarreta.

***

Perico Delgado.

***

Els quatre amics de les Alqueries fotografiats amb Perico Delgado.

***

El colombià Abelardo Rondón.

***

Faustino Rupérez.

***

Sean Kelly.

***

Julián Gorospe.

***

Volta Ciclista a Espanya de 1986; davant d’Agustín i Ramón, l’escocés Robert Millar.

***

Tres àrbitres, el de l’esquerra pareix Ramón Vicent, el del mig és un desconegut i el de la dreta és Agustín Molés, el propietari d’esta col·leció.

***

Ángel Arroyo.

***

Álvaro Pino, guanyador de la Volta a Espanya 1986.

***

Sean Kelly en la Volta a Espanya 1987.

***

Raimund Dietzen, 1987.

***

Foto de família dels àrbitres en la Volta a Espanya 1988.

***

Vicent Belda preparat per a la contrarellotge, el dijous 3 de març de 1988.

***

Entrada en meta en una dia de la Volta de 1988. A la dreta veiem un grup d’àrbitres cronometrant l’arribada.

***

Agustín pensa que el ciclista que està signant és Perico Delgado. Volta a Espanya 1989.

***

Les quatre persones vestides amb la mateixa jaqueta són àrbitres de ciclisme; el segon és José Luis Notari, de la Vilavella, els altres tres són de les Alqueries (Agustín amb la seua característica barba). L’home que tenen en front, a la dreta de la imatge, és el que organitzava la Volta a Castelló.

***

Jocs olímpics i paralímpics

A l’esquerra un grup d’àrbitres de ciclisme en el velòdrom de les Olimpíades de 1992 en Barcelona, amb el particular vestit jaqueta rosa i el barret blanc. A la dreta veient una competició.

***

Agustín en la Villa Olímpica, en la part a on estaven concentrats tots els àrbitres de ciclisme.

***

Foto de família dels quaranta àrbitres de ciclisme de les Olimpíades’92 -vint espanyols i vint estrangers.

***

Credencial d’Agustín Molés com a àrbitre auxiliar en les Olimpíades’92.

***

Anvers i revers de la plaqueta commemorativa de l’Olimpíada de Barcelona 1992.

***

“En senyal de reconeixement i d’estima a Agustí Molés Vicent per la seva contribució a l’èxit dels Jocs de la XXVa Olimpíada de Barcelona 1992”.

***

Credencial dels IXns Jocs Paralímpics de Barcelona’92. Amb estes credencials podien accedir als transports públics gratuïtament. Agustín ens crida l’atenció també en la seguretat que hi havia aquell any a Barcelona, que regulava escrupolosament els espais accessibles al propis àrbitres.

***

Anvers i revers de la plaqueta commemoratives dels IX Jocs Paralímpics de Barcelona’92, amb la inscripció en Braille en el dors.

***

“En senyal de reconeixement i d’estima a Agustí Molés Vicent per la seva contribució a l’èxit dels IXns Jocs Paralímpics de Barcelona’92”.

***

Fem un canvi d’escena i ens trobem amb quatre personalitats del ciclisme a les Alqueries; d’esquerra a dreta, Juan Alfonso Bort, Agustín Molés, Ramón Vicent i Pascual Cubedo. El primer i l’últim (respectivament, secretari i president del Club) van ser els artífex de la vinguda de Miguel Indurain a les Alqueries. Estan davant de la pancarta de la VI Volta Ciclista a la Plana Baixa, que es va celebrar en 1986. La Volta Ciclista a la Plana Baixa va ser una competició d’altíssim nivell que es va celebrar entre 1980 i l’any 2000, i que va substituir als anteriors “Challenges”. En este acte es feia un reconeixement als dos àrbitres UCI de les Alqueries.

***

Tres instantànies en un acte de reconeixement a Agustín Molés.

***

Miguel Indurain a les Alqueries

Amb Miguel Indurain a les Alqueries, este amb el maillot groc de guanyador del Tour de França. La seua presència al nostre poble va ser un gran esdeveniment durant uns quants anys, i l’afluència de públic d’altres poblacions va ser històrica. Era el millor moment del boom del ciclisme a l’Estat espanyol. Es pot veure un comentari en premsa, per exemple, al Levante-EMV: “Miguel Induráin, todo un mito en les Alqueries”.

***

Una visió més ampla del context populós en què es celebrava la presència d’Indurain a les Alqueries.

***

Miguelon corrent a les Alqueries.

***

Amb Miguel Indurain l’equip de govern de l’Ajuntament de les Alqueries; d’esquerra a dreta Rosa Ros, que ix tallada, regidor d’esport, tinent d’alcalde (Agustín Molés) i l’alcalde Miguel Montes, amb altres regidors (reconeixem Tere Rius, pel PSOE) i veïns.

***

De nou Agustín amb Indurain, en presència de dames de festes.

***

Rosa Ros, Miguel Indurain i Agustín Molés.

***

Un moment en el control arbitral.

***

Part del jurat tècnic de la Volta a Espanya davant dels cotxes amb la placa d’àrbitres, en una edició a principi dels anys 90.

***

Des de les bambolines de la Volta.

***

Membres de l’equip arbitral en la carrera pel IV Cinturó Sud d’Alacant, del divendres 21 al diumenge 23 d’abril de 2006. En la foto estan impresos els noms dels jutges.

***

‘Control de firma’ en la Volta a Espanya 2008.

***

L’Sport Ciclista Alqueriense va fer un equipatge per a corredors i Agustín també el va comprar; aquell dia es va fer una marxa a Eslida que va posar a prova als menys preparats. És una mostra de poderio d’un dels clubs ciclistes més destacats en l’àmbit espanyol, fruit de moltes circumstàncies, personalitats i treball de diferents colles i penyes d’aficionats durant més de cent anys.

***

Credencials

Una xicoteta mostra de credencials al llarg de la seua carrera com a àrbitre UCI.

Credencial de la 68a Volta ciclista a Catalunya, 1988.

***

Credencial del VI Trofeo Castilla y León, 1992, en què Agustín exercia com a president del Jurat Tècnic.

***

Credencial de la Volta Ciclista a Espanya 1986.

***

Credencial de la Volta Ciclista a Espanya 1987.

***

Credencial de la Volta Ciclista a Espanya 1988.

***

Credencial de la Volta Ciclista a Espanya 1989.

***

Credencial de la Volta Ciclista a Espanya 1992.

***

Credencial de la Volta Ciclista a Espanya 1995.

***

Credencial de la Volta Ciclista Comunitat Valenciana 1995, en les que ha pitat incomptables voltes.

***

Credencial de la Volta Ciclista Comunitat Valenciana, sense data.

*

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *