Títol Les Alqueries en els anys 50
En esta publicació han col·laborat Batiste Balaguer

Participants en la sessió de consulta del 9 de març de 2019

Associació de Jubilats i Pensionistes

Ajuntament de les Alqueries

Edició (materials i textos de la publicació) Laura Yustas i Nelo Vilar (Etnopèdia)
Data de publicació dimecres 15 de maig de 2019

Tornem a utilitzar les fotografies aèries del CNIG (Centro Nacional de Información Geográfica) que vam explicar detalladament a la publicació sobre fotos aèries de les Alqueries entre 1945 y 2015. En esta ocasió, publiquem el resultat de la col·laboració inestimable de Batiste Balaguer i de la sessió de consulta realitzada el dissabte 9 de març de 2019 amb l’Associació de Jubilats i Pensionistes i l’Ajuntament. Volem agrair la seua participació a totes les persones que van poder vindre i amb les que vam compartir una vesprada molt bonica.

Hem comptat amb Batiste per realitzar una situació general i preliminar de carrers, places, panys, viles, xalets, camins, sendes, aceres, partides, sèquies i files, i part de la toponímia coneguda abans del fort desenvolupament urbà dels anys 60 i 70. Això ens permet entendre la rica xarxa de comunicacions que existia antigament, quan alcrieres i alcriers es desplaçaven pel terme a peu, en carro o en bicicleta entre camps de tarongers. Un treball que hem continuat col·lectivament a la sessió de consulta i que després ha tingut la paciència d’ajudar-nos a corregir.

Com bé sabeu, les Alqueries té una història molt particular que l’ha fet crèixer a gran velocitat en les últimes dècades. La transformació des d’un grapat de panys fins al poble que hui coneixem ha sigut vertiginosa i emocionant per a qui l’ha viscut. Però crèixer no té perquè significar oblidar els orígens ni el passat. La memòria col·lectiva sobre la transformació del poble i el seu urbanisme és una part fonamental del patrimoni immaterial de les Alqueries. En esta publicació hem tractat de posar en imatges eixe passat i, a més, fer-ho en connexió amb el present, comparant fotografies de diferents moments de les últimes dècades. En ella podeu veure els següents materials:

  • Un mapa que inclou diferents elements (panys, sendes, sèquies, negocis, etc.) situat sobre la fotografia aèria feta per l’exèrcit nord-americà en 1945 (més detalls tècnic sobre la fotografia ací).
  • Una animació que mantén eixos elements, però situats sobre totes les fotografies aèries preses sobre el poble (1945, 1956, 1973-86, 1980-1986, 1999, 2005, 2012 i 2015). Esta animació permet veure com evoluciona el poble al voltant de cada element i dóna una idea dels canvis i el creixement en poc més de 25 segons.
  • Dos mapes amb els elements dels anys 50, però situats com a imatge fixa sobre les fotografies aèries de 1999 i 2015.

Com sempre, podeu vore les fotografies en gran clicant sobre elles i podeu desar-les fent clic en l’ampliació amb el botó dret del ratolí. A més a més, trobareu enllaços de descarrega en diverses mides baix de cada imatge.

Mapa de 1945: sendes, panys, camins i altres llocs emblemàtics

Vol Americà Sèrie A o Projecte “Casey Jones”: 1945-1946. Fotografia sobre les Alqueries presa el dissabte 10 de novembre de 1945.

Animació: elements dels anys 50 sobre fotos de 1945 a 2015

Alqueries anys 50

Mapes d’altres moments: sendes, panys, camins i altres llocs emblemàtics

Títol Les Alqueries en els anys 50
En esta publicació han col·laborat Batiste Balaguer

Participants en la sessió de consulta del 9 de març de 2019

Associació de Jubilats i Pensionistes

Ajuntament de les Alqueries

Edició (materials i textos de la publicació) Laura Yustas i Nelo Vilar (Etnopèdia)
Data de publicació dimecres 15 de maig de 2019

1999

Vol quinquenal realitzat entre 1998 i 2003. Foto presa sobre les Alqueries el dijous 4 de novembre de 1999.

2015

Vol PNOA 2015. Foto de les Alqueries presa el dilluns 8 de juny de 2015, és l’últim vol realitzat.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *