Premsa històrica de les Alqueries (1898-1969)

Col·lecció fotogràfica de les Famílies Usó i Arnal

Una col·lecció de precioses fotos de les Famílies Usó i Arnal, que ofereixen molts detalls de la vida quotidiana en les antigues Alqueries.

“Alquerías del Niño Perdido: Compendio de datos, historia y relatos”, de José Ventura Nebot

"Alquerías del Niño Perdido: Compendio de datos, historia y relatos" (2019), de José Ventura Nebot. És un document de 150 pàgines que recull una gran varietat de fets i històries relacionades amb el poble: la seua segregació, l'estructura, les associacions i cooperatives, alguns personatges singulars... Una guia completa d'aproximació a Les Alqueries.

Col·lecció fotogràfica de Paquitín Martínez Ramón (‘Popi’)

Paquitín Martínez ('Popi') ens convida a sa casa i ens deixa vore i reproduir algunes de les seues fotos familiars. En esta col·lecció trobem fotos d’estudi, fotos al carrer i fins i tot una foto d’escola.

“Malnoms, una part de la història del meu poble”, d’Albert López i Monfort

Enllacem l'article "Malnoms, una part del meu poble" (1997) d'Albert López i Monfort, un recull de 250 malnoms d'alcriers als que n'hem afegit alguns més basant-nos en les entrevistes fetes en Les Alqueries Pèdia. Una part de la història viva del poble.

Documents sobre els Expedients de Segregació de 1930 i 1948

Uns documents que considerem històrics són els relatius als expedients de segregació de 1930 i 1948. Reproduïm tots els documents i els situem en una cronologia que ens ajuda a entendre els fets, que serien els preàmbuls de l'expedient definitiu amb què s'aconseguiria la Segregació en 1985.

Revista Bonastre: 1 a 46 (excepte 9, 10 i 41)

Continuem la digitalització de la Revista Bonastre, testimoni i document històric de la joventut del nostre sistema democràtic i de com eixos moments de transformació van estar profundament connectats amb els últims anys de la lluita per la Segregació

El territorio de Alqueries entre los siglos XIII y XVI

Reedició digital de “El territorio de Alqueries entre los siglos XIII y XVI”, un treball d’investigació de més de tres anys de Joaquín Aparici Martí a partir de l’Arxiu de Vila-real i altres fonts, una comesa monumental per descriure la vida als tres poblets -Bellaguarda, Bonretorn i Bonastre, més tota la població dispersa- que ocupaven el territori de l’actual les Alqueries en el període medieval.

Col·lecció fotogràfica d’Eloísa Molés García

Eloísa Molés García, neta de doña Paca Gayón Carbonell i don Juan García Pons, mestres en les Alqueries entre el segle XIX i el segle XX, ens deixa un paquet de fotografies del primer terç del segle XX, algunes d’elles totalment històriques en la seua modèstia.

Patrimoni artístic i religiós de l’església

Dediquem esta publicació al patrimoni de l'església i ens ocupem de les imatges, el retaule, els quadres, les vidrieres i la pila baptismal. Un patrimoni valuós que, més enllà de qüestions confessionals, és un legat fonamental de totes i tots.

Les Alqueries en els anys 50: panys, sendes, camins, carrers i llocs emblemàtics

Compartim els resultats del treball de recuperació d'una part molt valuosa del patrimoni immaterial de les Alqueries: les sendes, panys i camins que formàvem el poble en els anys 50. Esta publicació no seria possible sense l'ajuda de Batiste Balaguer i dels participants de la sessió de consulta popular.

Col·lecció de postals nadalenques de les xiquetes i xiquets de Primària

Col·lecció de postals felicitant les festes fetes per les xiquetes i xiquets de Primària.

Arquitectura de les Alqueries

Iniciem la producció de mapes i catàlegs sobre el poble, el terme i els edificis d'interés històric-artístic, arquitectònic o etnològic. Una ferramenta gràfica de molta potència per a entendre les Alqueries, el seu passat i el seu present, i per posar en valor el seu patrimoni.

Hemeroteca de les Alqueries 1963-1994

Hemeroteca històrica de les Alqueries 1963-1994 recollida i conservada per Batiste Soriano

Llibret del III Centenario de la venida a Alquerías de la Imagen de Nuestra Señora la Virgen del Niño Perdido (1983)

Recuperem el llibret del "III Centenario de la venida a Alquerías de la Imagen de Nuestra Señora la Virgen del Niño Perdido", editat en 1983 per la Caixa Rural Sant Jaume. És un interessant document que inclou una "Cronologia històrica" del poble i que es va fer en el moment àlgid de la militància per la Segregació.

Campanes de les Alqueries

Un repàs a la història i l’actualitat de les campanes de les Alqueries, un patrimoni important i desconegut, ric en històries i anècdotes.

Col·lecció d’obretes de teatre de Batiste Soriano

Hem digitalitzat una quinzena d'obretes de teatre valencià d'abans de la Guerra, de la col·lecció de Batiste Soriano, que formen part de la col·lecció major de Mn. Salvador Ballester Huguet. Aprofitem per fer un repàs al teatre popular de les Alqueries durant la major part del segle XX.

Col·lecció fotogràfica de Batiste Soriano

Una col·lecció de fotos de Batiste Soriano, aportada per la seua filla Vicenta. Batiste va ser un home treballador (panader), preocupat per la cultura del seu poble. La col·lecció ens permet assistir a un gran nombre de fets històrics dels dels anys 1920 fins a l'actualitat: el primer mercat, la nevada de 1946, la construcció de l'església, les festes de Sant Roc, etc.

Col·lecció fotogràfica de Delfineta Llorens

Delfina Llorens ens mostra una xicoteta col·lecció de fotos de festera en 1951, i del mateix grup en el centenari de la Patrona en 1983, una bona oportunitat per visibilitzar els grans canvis produïts en menys de 30 anys de diferència.

Introducción a la etnología: Alquerías del Niño Perdido

De Rosa Ros Pons, 'Introducción a la etnología. Alquerías del Niño Perdido', una investigació inèdita de 1971 que recull tradicions i en general la cultura popular del nostre poble, una part important de la qual està perduda.

Breve historia de la Patrona de Alquerías, la Virgen del Niño Perdido

Una còpia de la desapareguda Breve historia de la Patrona de Alquerías, la Virgen del Niño Perdido, escrita per mossèn Salvador Ballester en 1983 amb imatges i testimonis de gran interès per a les Alqueries.

Fotos aèries de les Alqueries: 1945-2015

Un seguit de fotos aèries de les Alqueries que ens permeten veure la seua evolució entre 1945, quan no hi havia més que uns pocs panys dispersos, i 2015.

Col·lecció fotogràfica de Rosa Ros Pons

Una selecció de fotos de la col·lecció personal de Rosa Ros, que ens serveixen per a realitzar alguns apunts etnogràfics sobre usos i costums pròpies de les Alqueries.

Norbert Mesado: “Adela Lucía, la última amante de un rey romántico”

L’historiador Norbert Mesado Oliver ens regala el text complet del seu llibre 'Adela Lucía, la última amante de un rey romántico. Entre la historia y la leyenda', esgotat des de la seua publicació en 2011. La llegenda d’Adela, suposada amant d’Alfonso XII i mare biològica d’Alfonso XIII, és un dels mites encara vius, un patrimoni oral a qui es dóna forma en esta obra sense perdre el seu misteri. I este es el llibre més important escrit sobre el tema.

Col·lecció fotogràfica de Rafa Marco

Rafa Marco, que està col·laborant molt activament amb lesAlqueriespèdia, ens fa arribar esta col·lecció de fotos de moltíssim interès, algunes de més d’un segle d’existència. Es tracta de quatre imatges de grup i dos retrats de persones rellevants en la història del poble. Tot i que són còpies digitals amb major o menor qualitat, pensem que val la pena reproduir-les pel seu immens valor documental.

Mn. Salvador Ballester Huguet: ‘Racons i records del meu poble’

Mn Salvador Ballester Huguet (1930) ens ofereix en primícia absoluta un llibre amb nombrosos gràfics i fotografies amb els seus records sobre les Alqueries que va conèixer: Racons i records del meu poble. En ell trobarem informacions precioses contades amb estima i bon humor, sobre racons, sèquies, personatges, tradicions festives i gastronòmiques, malnoms i locucions.

Imatges, culte i iconografia de la Mare de Déu del Niño Perdido

Recollim tota la informació que aporta des de Caudiel el cronista Teodoro López Díaz, a la seua Historia de la Virgen del Niño Perdido (1993), a propòsit de les imatges de la Mare de Déu a les Alqueries. L’arribada dels frares agustins de Caudiel al Replà, al llarg del segle XVII, i l’Oratori dedicat a la Mare de Déu del Niño Perdido, va proporcionar una identitat a la gent que vivia dispersa en alqueries o reunida al voltant de “panys” que miraven a llevant. És molt interessant veure fotografies de les Imatges desaparegudes i d’un gravat que reprodueix el primer quadre, vingut fins a l’Oratori dels frares el 1683.

Documents sobre l’Himne a les Alqueries

Presentem diversos documents escrits, gràfics i sonors sobre l’Himne a les Alqueries, una iniciativa de la Comissió de Cultura de l’Associació de Veïns en 1983 que finalment es va resoldre brillantment amb lletra de Rosa Ros i Batiste Balaguer i música de Rafael Trabucchelli, possiblement el productor musical més important de l’Estat espanyol en aquell moment.

Documental: -Volem ser poble! Un recorregut històric i emocional 25 anys després de la Segregació

El 2010, als 25 anys de la Segregació de les Alqueries, l’Associació Cultural Pla Redó, amb nombrosos patrocinis i col·laboracions, presenta el documental -Volem ser poble! Un recorregut històric i emocional 25 anys després de la Segregació. És un document d’uns 40 minuts important per al poble, una eina fonamental per entendre per què es volia la segregació de Vila-real i per conèixer el procés que ens va dur a ser poble.

Graffitis àrabs de la Guerra Civil sobre els murs del Replà

A la Guerra Civil, soldats 'moros' van dibuixar simpàtics dibuixets i van escriure misteriosos missatges sobre els murs del Replà. Per primera vegada oferim una contextualització i una traducció aproximada.

Les Alqueries en els ‘Papers de Salamanca’

Reproduïm els 44 documents al·lusius a les Alqueries en l'Arxiu General de la Guerra Civil espanyola, un arxiu creat per donar suport a la repressió després de la Guerra Civil. S’han cedit mitjançant un conveni entre l’ajuntament de les Alqueries i el Centre Documental de la Memòria Històrica, del Ministeri d’Educació, Cultura i Esports.

Programa “Usted, por ejemplo” sobre la segregació de les Alqueries (RTVE, 1983)

Hem aconseguit que l’Arxiu de RTVE localitze, digitalitze i allotge en la seua web un dels programes que va tractar sobre el procés de segregació de les Alqueries: Usted, por ejemplo, titolat “Conflictos municipales”, emès el dissabte 24 de setembre de 1983, presentat per Manuel Torre Iglesias, i que va comptar amb la presència en directe de Miguel Blasco, aleshores president de l’Associació de Veïns. Un document històric.

Col·leccio de fotos de l’Oficina del Croniste

Una vegada el poble va aconseguir el seu Ajuntament, Mn. Albert Ventura va ser nomenat Cronista oficial de les Alqueries.

Vols col·laborar amb una història o posar-te en contacte amb nosaltres?