Vicent Nebot, “el Salao”. El Pany de Rússia, el Motor del Niño

Vicent Nebot Melchor (1929) dóna testimoni de la seua infància, el temps de guerra, el treball, i també de la vida al “Pany de Rússia”, que té una història particular, i de la Societat de Regs del Pou del Niño Perdido.

Entrevistes del projecte ApSS “Escoles de masos a les Alqueries”

“Escoles de masos a les Alqueries” és un projecte d’Aprenentatge Servei Solidari (ApSS) del Casal Jove de les Alqueries, realitzat entre desembre de 2022 i març de 2023, que recull documentació, vivències i material general relacionat amb les escoles que recollien la població dispersa de les Alqueries, en concret a “la Palmera” i Bellaguarda.

Pepe Ribes, la Cooperativa d’Aigües i el Cicliste

Pepe Ribes Rius (1944) ens explica com ha evolucionat la qüestió de l’aigua potable al poble, des de la constitució de la Cooperativa per a donar aigua a aquelles primeres quaranta cases del Quadró, a l’abastiment de tot el poble. Ens parla també breument de la seua infància, de la seua participació en la Segregació i d’una apassionada implicació en el Club Ciclista.

Juan Safont, Gran Creu de l’Orde del Mèrit Agrari

Juan Safont Ballester (1951) ens parla de la seua experiència al front de cooperatives com COCALNI o ANECOOP, dels projectes d’investigació i experimentació que s’han dut a terme amb la universitat i amb altres entitats, de per a on pensa que hauria d’anar el futur de l’agricultura a la nostra comarca, de la situació de les dones a les cooperatives i de molt més.

Manolo Molés, periodista

Manolo Molés Usó (1940) ens desgrana la seua història de vida des de la seua infància a les Alqueries, en el si d’una família d’exportadors de taronja acabalats, parant especial atenció al seu poble, a la seua família i al procés de Segregació.

Lola Peris Masià (la del Molí, la Modista)

Lola Peris Masià (1928) ens parla del que van fer en guerra, de la seua vida com a modista (i també ensenyant a cosir a moltes xiques a sa casa), de quan van ser casers a la Regenta, de les seues relacions familiars, de l’escola, dels seus pares, del seu volgut germà Juanito i de molt més.

La Comissió en el 75 aniversari de les festes de Sant Ramon (1947-2022)

El passat i el present de la festa de Sant Ramon, narrats per tres membres fonamentals de la seua Comissió.

Ángel Albalate i la Coordinadora de Segregació

Ángel Albalate Herrero (1937) ens parla del seu paper en el procés de Segregació, com a membre de la Coordinadora i com activista en nombrosos fronts.

Isabel López Gascó, florista

Isabel López Gascó parla del seu treball com a florista, un ofici que requerix formació continua. Però a més ens comenta una col·leccioneta de fotos des de principis del segle XX, en què podem vore l'evolució en l'ús de les flors al nostre poble. I finalment ens explica com va ser que es va convertir en “la millor florista mundial”.

Conversa amb Paco Llorens, Delfina Llorens, Batiste Balaguer i Otilia Meliá

Els germans Paco i Delfineta Llorens, Batiste Balaguer i Otília Melià parlen del procés de Segregació, des de l’Associació de Veïns a la Coordinadora, i de com ho van viure des de la primera fila absoluta.

Silvia Giménez i el Club de Gimnàsia Rítmica ‘Pintor Sorolla’

Silvia Giménez ens explica el procés formatiu de les xiquetes del Club de Gimnàsia rítmica ‘Pintor Sorolla’, que compta amb un nivell altíssim, reconegut en l’àmbit de l’Estat espanyol.

Lola Meneu, “Lola la Tomaca”

Ferran Cano visita a Lola Meneu, "Lola la Tomaca", en sa casa de les Alqueries per fer una coca amb tomata clàssica.

Lidón Valer, directora de la UMA

Entrevistem a Lidón Valer, directora de la Banda de Música i de la Banda Jove de Les Alqueries, qui ens parla del seu treball al front de l’Agrupació Musical. Lidón parla sobre la base d’uns grans coneixements musicals que li permeten innovar dins de la Banda i introduint repertoris nous, sempre des del respecte a la tradició. Al llarg de la conversa ens parla de la Comissió Artística, de diferents projectes passats i futurs de la Banda, de la relació amb la Coral o de com van passar el temps de confinament, entre altres temes.

Rafael Capella, 43 anys en la gerència de cooperatives

Rafael Capella ens parla de la seua experiència amb el cooperativisme citrícola, de la seua experiència professional en AGROAL, de l’evolució de la citricultura, dels problemes que ha patit i que pareix ara mateix l’agricultura… un relat fascinant que transmet amb passió i molt de coneixement. D’altra banda, ens parla de la seua implicació en les festes del poble.

‘Éder’, Ederlinda Bello Aparicio

Ederlinda Bello Aparicio (1954), més coneguda com 'Éder', és una enciclopèdia viva del poble en general i molt particularment del carrer Sant Roc. Ens parla de com arribaren els seus avis al poble, de la vida fortament comunitària al seu carrer, del seu treball com a encarregada d'almacén, dels seus anys cuidant familiars a casa, de la seua extensíssima experiència com a voluntària d'ambulància en la Creu Roja, i de La Gatera, el projecte d'assistència a gats del carrer que està en funcionament al poble i que a més a més ajuda a altres pobles com Borriana.

Ramon Vicent i el ciclisme a les Alqueries

Ramón Vicent Rubert (1949), conegut com “Ramon de Cantó”, ens parla de la seua família i del conegut bar al carrer Sant Roc, però sobretot del seu paper al capdavant del ciclisme de les Alqueries.

Escoles de les Alqueries: escola de Bellaguarda o de la Carretera

Puri Castillo i Conchy Rubio ens parlen del seu pas per l'escola de Bellaguarda o de la Carretera, els últims anys abans de l'EGB, quan finalment es van ajuntar xiquetes i xiquetes.

Escoles de les Alqueries: la Palmera

Suny, Rosa, Maruja i Lola, antigues alumnes de l’Escola de la Palmera en els anys 50, parlen de diferents aspectes del seu pas per aquella escola.

Testimonis de dones de les Alqueries

En este 8 de març complicat per la pandèmia recordem el paper de les dones i del seu treball al poble. Volem compartir una mostra que ens ajude a recordar d'on venim, a valorar el que tenim, a lluitar per millorar tot allò que està pendent i, sobretot, a homenatjar i valorar les dones que han vingut abans i sense les que nosaltres no estaríem ací. Tots els dies de l'any el treball de les dones és essencial.

Agustín Molés, un llaurador de les Alqueries en el món del ciclisme d’elit

Agustín Molés Vicent (1960) ha sigut àrbitre nacional UCI durant més de quaranta anys. Ens parla de l’activitat ciclista a les Alqueries des del Club de Ciclisme, de la seua afició compartida amb altres companys igualment àrbitres, de la natura de la seua activitat i de la seua experiència en la elit del ciclisme (Voltes a Espanya, olimpíades, jocs paralímpics...) però també amb escoles i xiquets de la nostra comarca.

Jacinto Mesado, Federació de Colombicultura, delegat de la zona 1

Jacinto Mesado es defineix com colombaire de tota la vida. Actualment és delegat de la zona 1 de la Federació de Colombicultura i també té tradició familiar perquè son pare va ser àrbitre internacional. En esta entrevista ens explica com funciona la Colombicultura des de la cria fins a les competicions més grans. També ens parla de com ha canviat i d’alguns detalls de la pràctica.

Paqui Martínez, cara jove de l’associacionisme al poble

Paqui Martínez (1975) no necessita presentació perquè està involucrada en tot tipus d’activitats al poble. Paqui ens parla de la seua implicació en diverses associacions del poble i també d'algunes de les dificultats específiques de l'acondroplàsia.

Vicent Molés (fill i pare), una nissaga lligada a la Unió Musical Alqueriense

Entrevistem a Vicent Molés Meneu i a Vicent Molés Bort, pare i fill, veterans de la Unió Musical Alqueriense i part important de la seua organització. Una conversa plena d’anècdotes i també d'informació sobre la forma en què la UMA s’organitza i el per què d’algunes de les seues decisions organitzatives.

Juan Salvador, ‘Juanito de la Resaora’, constructor de les Alqueries

Juan Salvador Vicent (1935), més conegut com ‘Juan de la Resaora’, ens parla de la seua infància en la Guerra, de la seua àvia que resava quan hi havia un difunt, de l’estraperlo i el seu paper com a xiquet, de la seua afició de pintor, però sobretot de la seua vida laboral com a obrer que va començar amb l’església de les Alqueries i va continuar com a constructor de carrers sencers del poble.

Carmen Juste, presidenta honorífica del Centre Aragonés

Carmen Juste (1935) ha sigut presidenta d’associacions fonamentals en el poble com són la d’Ames de Casa i el Centre Aragonés. A més, d’este segon és presidenta honorífica des de 2007. En els seus 60 anys vivint a les Alqueries ha tingut un paper important i ens diu que se sent com nascuda al poble, tot i que no perd les seues arrels aragoneses.

José María Corella Gómez (1919-1999), carter rural

La figura de José María Corella Gómez, el Cartero (1919-1999), l'últim carter rural de les Alqueries, en serveix per parlar de la singularitat del servei de Correus en una població dispersa com la nostra.

Carlitos Font de Mora, practicant de les Alqueries

Carlos Font de Mora (1941), practicant del poble amb moltíssima formació des dels temps de la precarietat fins a l’actualitat, i tinent d’alcalde en les primeres legislatures de la democràcia, conta les seues experiències amb passió, precisió i bona memòria.

Centre aragonés

Laura, Alícia i Noèlia ens conten què és i què fa el Centre Aragonés: els vincles amb Aragó i amb les Alqueries, la cultura del cant i el ball, la recerca sobre músiques i vestits, etc.; tot un món apassionant que viuen intensament i que dóna una singularitat al seu poble.

Tere Rius, experiències i lluites d’una dona activista, mare fadrina i infermera

Tere Rius (1955) ens parla de la Segregació i del seu paper en la Revista Bonastre, l'Associació de veïns i la Cooperativa. També de l'experiència com a regidora, de l'adopció internacional dels seus fills i del treball d'infermera.

Blai de Perico, regador, regidor, artista

Blai de Perico (1938), regador jubilat, ens conta part de la seua vida pública com a regidor en la primera i apassionant legislatura de les Alqueries com a municipi independent, i altres històries del poble.

Don Octavio, experiències com a metge al poble des de 1963

Entrevistem a Don Octavio, metge a les Alqueries des de 1963 fins a la seua jubilació. Ens conta els canvis en l’estructura i els costums del poble, com afectà la segregació a l’exercici de la seua professió i moltes curiositats sobre com era ser un metge rural en els anys 60, 70 i 80.

Presentació de Les Alqueries Pèdia

Vídeo recopilatori d'extractes d'entrevistes que mostràrem a la Presentació de LesAlqueriespèdia el diumenge 17 de juny de 2018 als Jardins de la Casa de la Música i la Dansa (MiD), dins de la programació de festes per la segregació del poble.

Rosa Ros, professora, primera regidora de les Alqueries

Rosa Ros (1949) és una de les primeres estudiants universitàries del poble, professora vocacional, membre de la Comissió de Cultura de l’Associació de Veïns abans de la Segregació, coautora del Himne a les Alqueries i regidora en les dos primeres i apassionants legislatures com a municipi.

Vicentica Bodí, “la Crescència”, poetessa i dona treballadora

Vicenta Bodí Capella (1936), dona treballadora i poetessa de les Alqueries, ens ofereix una entrevista humorística en què conta les circumstància de la seua infantesa i joventut, i la seua vida com a dona treballadora. Incloem també una antologia de poemes, alguns dels quals recita amb moltíssima gràcia en la gravació.

Mn. Salvador Ballester Huguet, racons i records

Mn. Salvador Ballester Huguet (les Alqueries, 1930) conta històries de la vida dels alqueriers des de meitat dels anys 30, incloent la memòria familiar del carlisme, les vivències extremes de la guerra i la postguerra, del clergat en el poble, etc.

Delfina Llorens Martí, vivències d’una dona treballadora

Delfina Llorens Martí ens parla de la seua infància al Casino Nou i l’adolescència treballant en casa en amo; de la Guerra, de coses curioses com els conflictes que causaren les dones evacuades de Nules, i en general de la visió d’una vida de dona treballadora, amb totes les especificitats que açò comporta: de salut, de criança i de supervivència.

Ramón López i Isabel Gascó, carnissers, 68 anys junts

Isabel i Ramón, un matrimoni de carnissers jubilats que porten 60 anys casats, ens parlen del treball, de la Guerra i la postguerra amb nombroses anècdotes, de relacions familiars hui superades: l’alta mortalitat de les dones, els xiquets que es donaven, les mares dides... Històries colpidores plenes de bon humor.

Batiste Balaguer, activista i pintor

Batiste Balaguer és una de les persones que van protagonitzar l'època més heroica de l'associacionisme alquerier. Ens parla de la seua infantesa en la postguerra a les Alqueries, del seu activisme en el procés de segregació i entres causes locals, i ens conta el sentit i les circumstàncies de l’Himne a les Alqueries, de qui és coautor.

Pura Molés, un segle d’història des d’una alqueria

Pura Molés, ama de casa, és testimoni d’un segle d’història des de la casa en què va nàixer i on encara viu: la seua joventut en guerra i postguerra, i de com era el poble en aquell moment. També conta històries rebudes, com el pas de la plaga de la “Cucaratxa”, que va deixar un gran número de morts en 1918.

Alberto Albero, la Coordinadora i la segregació

Alberto Albero, treballador del poble, ens parla de la seua vida i de la seua implicació en l’associacionisme local, des de la Coordinadora que es va fer càrrec del procés de segregació però també des de l’Associació de Pare d’Alumnes.

Vicent Ros, memòria viva de Caixalqueries

Vicent Ros ens conta part de la seua vida, que es va fondre aviat amb la història de la Caixa Rural de les Alqueries, la institució en la que ha treballat tota la vida. Els orígens de la Caixa, l’aventura de la Guerra i la postguerra, el creixement i la crisi, amb rigor i nombroses anècdotes que il·lustren el paper destacat de Caixalqueries en la vida pública.

Antonio Marco, pintor

Amb Antonio Marco, pintor de reconegut prestigi, parlem de la seua formació artística atípica a un poble com les Alqueries; de la seua trajectòria, dels records de la Guerra i la postguerra i del treball per la segregació de Vila-real.

Mn. Albert Ventura, Historiador de les Alqueries

Amb Albert parlem del seu paper com a historiador local; del poble i el seu patrimoni; de la seua singularitat, de les discriminacions de Vila-real, la identitat col·lectiva i el procés històric que va dur a la Segregació.
Pilar Moles Ros

Pilar Molés Ros, memòries de guerra i postguerra

Pilar Molés Ros ens parla de la seua família i de les vicissituds de la guerra i la postguerra, amb detalls i anècdotes que mereixen figurar en la història del poble.

Josep Llop i Vicenta Molés, una família de mestres

Josep i Vicenta ens parlen de la Guerra, en concret de l’episodi de la salvació dels cabets de la Mare de Déu i la Custòdia de l’església, i després d’una vida en comú en què ell era mestre en diferents escoles i ella es feia càrrec de la casa, de vells i xiquets.

Vols col·laborar amb una història o posar-te en contacte amb nosaltres?