El Xalet de Safont (“Villa Dolores”), ajuntament de les Alqueries

El Xalet de Safont, “Villa Dolores”, i el procés de la seua adquisició i restauració, amb l’expedient, fotos i plànols.

‘Les Alqueries celebra la festa de Sant Antoni’, Albert Ventura Rius

Albert Ventura Rius lliura el seu llibret Les Alqueries celebra la festa de Sant Antoni, un volum editat en 2021 per l’Ajuntament de les Alqueries. Es tracta d’un text molt il·lustrat sobre història i etnografia de la festa de Sant Antoni del porquet al nostre poble, revisant els seus orígens i la seua evolució.

‘El tresor d’Antoniniani a les Alqueries’, de Pere Pau Ripollès i Manuel Gozalbes

En desembre de 1947 es va trobar al nostre poble un tresor romà format per 144 monedes de diferents períodes. En ‘El tresor d’Antoniniani a Les Alqueries’ Pere Pau Ripollès i Manuel Gozalbes expliquen en detall la troballa, i comparteixen algunes de les teories més acceptades sobre com i quan van arribar al terme les diferents peces.

“La festa de sant Antoni” —i alguns textos de Vt. Ramon ‘de la Creueta’

Esta publicació inclou un treball d’investigació modèlic sobre la festa de Sant Antoni realitzat per alumnes d’ESO el curs 98-99, i textos i poemes d’un dels seus informants: Vicent Ramon Molés Ros (1922-2016), que ací va fer un preciós treball de memòria de les Alqueries

Els enterraments tradicionals a les Alqueries

Un repàs a les peculiaritats dels enterraments a les Alqueries: el cementeri, el llarg desplaçament dels difunts que necessitava de les “pedres dels morts” i els costums funeraris que van desapareixent.

Hemeroteca de les Alqueries 1963-1994

Hemeroteca històrica de les Alqueries 1963-1994 recollida i conservada per Batiste Soriano

Campanes de les Alqueries

Un repàs a la història i l’actualitat de les campanes de les Alqueries, un patrimoni important i desconegut, ric en històries i anècdotes.

Col·lecció fotogràfica de Batiste Soriano

Una col·lecció de fotos de Batiste Soriano, aportada per la seua filla Vicenta. Batiste va ser un home treballador (panader), preocupat per la cultura del seu poble. La col·lecció ens permet assistir a un gran nombre de fets històrics dels dels anys 1920 fins a l’actualitat: el primer mercat, la nevada de 1946, la construcció de l’església, les festes de Sant Roc, etc.

Col·lecció fotogràfica de Delfineta Llorens

Delfina Llorens ens mostra una xicoteta col·lecció de fotos de festera en 1951, i del mateix grup en el centenari de la Patrona en 1983, una bona oportunitat per visibilitzar els grans canvis produïts en menys de 30 anys de diferència.

Introducción a la etnología: Alquerías del Niño Perdido

De Rosa Ros Pons, ‘Introducción a la etnología. Alquerías del Niño Perdido’, una investigació inèdita de 1971 que recull tradicions i en general la cultura popular del nostre poble, una part important de la qual està perduda.