Documental: -Volem ser poble! Un recorregut històric i emocional 25 anys després de la Segregació

El 2010, als 25 anys de la Segregació de les Alqueries, l’Associació Cultural Pla Redó, amb nombrosos patrocinis i col·laboracions, presenta el documental -Volem ser poble! Un recorregut històric i emocional 25 anys després de la Segregació. És un document d’uns 40 minuts important per al poble, en què, a partir d’entrevistes a protagonistes i testimonis, s’explica per què es volia la segregació de Vila-real i com va ser el procés que ens va dur a ser poble.

El Xalet de Safont (“Villa Dolores”), ajuntament de les Alqueries

El Xalet de Safont, “Villa Dolores”, i el procés de la seua adquisició i restauració, amb l’expedient, fotos i plànols.

‘Les Alqueries celebra la festa de Sant Antoni’, Albert Ventura Rius

Albert Ventura Rius lliura el seu llibret Les Alqueries celebra la festa de Sant Antoni, un volum editat en 2021 per l’Ajuntament de les Alqueries. Es tracta d’un text molt il·lustrat sobre història i etnografia de la festa de Sant Antoni del porquet al nostre poble, revisant els seus orígens i la seua evolució.

‘El tresor d’Antoniniani a les Alqueries’, de Pere Pau Ripollès i Manuel Gozalbes

En desembre de 1947 es va trobar al nostre poble un tresor romà format per 144 monedes de diferents períodes. En ‘El tresor d’Antoniniani a Les Alqueries’ Pere Pau Ripollès i Manuel Gozalbes expliquen en detall la troballa, i comparteixen algunes de les teories més acceptades sobre com i quan van arribar al terme les diferents peces.

“La festa de sant Antoni” —i alguns textos de Vt. Ramon ‘de la Creueta’

Esta publicació inclou un treball d’investigació modèlic sobre la festa de Sant Antoni realitzat per alumnes d’ESO el curs 98-99, i textos i poemes d’un dels seus informants: Vicent Ramon Molés Ros (1922-2016), que ací va fer un preciós treball de memòria de les Alqueries

Els enterraments tradicionals a les Alqueries

Un repàs a les peculiaritats dels enterraments a les Alqueries: el cementeri, el llarg desplaçament dels difunts que necessitava de les “pedres dels morts” i els costums funeraris que van desapareixent.

Hemeroteca de les Alqueries 1963-1994

Hemeroteca històrica de les Alqueries 1963-1994 recollida i conservada per Batiste Soriano

Llibret del III Centenario de la venida a Alquerías de la Imagen de Nuestra Señora la Virgen del Niño Perdido (1983)

Recuperem el llibret del “III Centenario de la venida a Alquerías de la Imagen de Nuestra Señora la Virgen del Niño Perdido”, editat en 1983 per la Caixa Rural Sant Jaume. És un interessant document que inclou una “Cronologia històrica” del poble i que es va fer en el moment àlgid de la militància per la Segregació.

Campanes de les Alqueries

Un repàs a la història i l’actualitat de les campanes de les Alqueries, un patrimoni important i desconegut, ric en històries i anècdotes.

Col·lecció d’obretes de teatre de Batiste Soriano

Hem digitalitzat una quinzena d’obretes de teatre valencià d’abans de la Guerra, de la col·lecció de Batiste Soriano, que formen part de la col·lecció major de Mn. Salvador Ballester Huguet. Aprofitem per fer un repàs al teatre popular de les Alqueries durant la major part del segle XX.