Il·lustració pròpia a partir de tres portades de diferents èpoques de ‘Bonastre’

Reprenem l’activitat de Les Alqueries Pèdia després d’una pausa i amb moltíssimes ganes de continuar buscant col·leccions de fotos als calaixos i de conèixer moltes de les històries de vida que encara no hem pogut escoltar. Abans de res, volem recordar-vos que este és un arxiu que fem entre totes i tots i que és un patrimoni del poble i per al poble, les aportacions són més que benvingudes i podeu fer-les deixant comentaris, per facebook (@lesalqueriespedia) o escrivint a lesalqueriespedia@gmail.com.

Com bé sabeu, les Alqueries no pot entendre’s sense la lluita per la Segregació, l’organització veïnal i el treball d’alcriers i alcrieres per a construir un poble de per a totes i tots. Un document històric molt interessant per recordar (els més majors) i conèixer (els més joves i els que vindran) eixe procés és la Revista Bonastre, un mitjà escrit en què es barrejava el desig d’autonomia amb el moment històric de la Transició de la dictadura a la democràcia. En les seues pàgines veiem un esforç per imaginar un poble nou, autònom, capaç de fer-se càrrec dels seus reptes i d’assumir les seues responsabilitats cíviques i polítiques; un esforç que pensem que cal conservar i posar a disposició de tot el poble.

Des dels nostres ulls acostumats a la informàtica, l’estètica de Bonastre pot resultar amateur, però la realitat és que els seus continguts són molt professionals, de manera que funcionava com un poder real i influent, només cal fer una ullada als continguts de cada número.

Sobre Bonastre podeu conèixer el testimoni directe de Tere Rius, que fa una bona semblança del que va ser aquell projecte de periodisme local tan ambiciós.

Gràcies a la generositat de Batiste Balaguer, que ens ha prestat els exemplars que conserva de la revista, hem pogut iniciar la seua digitalització, que anirem completant a poc a poc. Però, tenim alguns números perduts per als que necessitem la col·laboració d’aquelles persones que encara els conserven. Més avall podeu consultar el llistat de números que tenim però encara no hem digitalitzat i el llistat de números que no tenim.

Més avall teniu els números digitalitzats fins ara, podeu vore i descarregar els arxius PDF fent clic sobre els enllaços de l’índex o sobre la portada corresponent. Hem afegit també un llistat de continguts de cada número perquè siga més fàcil buscar textos concrets o fer-se una idea general del contingut de cada número.

Índex de números escanejats que ja podeu consultar:

Índex de números pendents d’escaneig i publicació (que anirem escanejant):

  • Números 14 a 46 (excepte el n. 41).

Índex de números que falten o estan incomplets i per als que demanem col·laboració:

  • Números 1 a 5.
  • Número 9 (incomplet).
  • Número 10.
  • Número 41.
  • Números posteriors al 46 (no sabem si n’hi ha més).

Números digitalitzats

Bonastre n. 6
juliol de 1977

Continguts

Editorial [Grupo de prensa]; ¿Por qué? Alquerias y la política [Pere]; Mirando atrás: recolección y transporte, riegos [Carles]; Exportación Cocalni: entrevista amb el secretari [autor: Crespo]; La casa rural [M. B. – R. LL. – C. V.]; USIA [Alvi]; Rima y mensaje: Viento del pueblo [Miguel Hernández]; Atalaya: jamai com ara es vieuen les nostres coses… [Joan]; Sanidad [Condor]; Educación: alternativa de la U.G.T. – P.S.O.E. sobre educación [sense signar]; Crónica deportiva: resum de l’entrevista amb el president del Club local de fútbol [Robin]; Noticiario: sobre los recientes festejos que han tenido lugar en Alquerias [sense signar].

Bonastre n. 7
agost de 1977

Continguts

Editorial [La redacción]; ¿Por qué? Asfaltado, fiestas patronales [Pere]; Mirando atrás: lápida romana, la Torrasa, la presa del riu Sec [Carles]; Atalaya: Puntuaciones sobre “educación” [Joan]; Parlem valencià: nocions d’ortografia I [recopilación Crespo]; La Guardería: entrevista al Sr. Alberto Albalate Cubedo -presidente de la Asociación de Padres de Alumnos- y a Don Vicente Sanz Sanz -concejal- [Condor y Crespo]; Disco parada [Tommy y Rocky]; Entre generaciones [Inma Porcar]; Arte y expresión: información para publicar en Bonastre [Condor]; Crónica deportiva: Ciclismo alqueriense (entrevista al. Sr. don Pascual Sifre, presidente de la Organizadora Ciclista Alqueriense) [Robin]; Colaboració: análisis de los resultados de las elecciones legislativas en Las Alquerías del Niño Perdido [Carlos Domingo Soler]; Noticiario: Fiestas de calle a gogó [Pere]; Rima y mensaje: Oda a Espanya [Maragall].

Bonastre n. 8
septiembre de 1977

Continguts

Editorial [Grupo de prensa Bonastre]; ¿Por qué? La Tierra y el universo [Pere]; Mirando atrás: El Salt, restos del acueducto romano sobre el río Seco [Carles]; Atalaya: Puntuaciones sobre un análisis [Joan]; Opinión: Anotaciones a un análisis [Manuel V. Cubedo Ventura]; ¡Guardería, Guardería!; Réplica: Puntuaciones a “Atalaya” [José Mª Izquierdo, Carlos Vicent, Francisco Llorens, Lolin Soler y José Congost]; Disco parada: La música y la fuga de divisas [Rocky]; Arte y expresión: Concurso “Alquerías, pueblo o barriada” [Despert]; Increíble: sobre el intento de inclusión de la Comisión socio-política en la Asociación de Vecinos [Comisión socio-política]; Asociación de Vecinos [La junta directiva, Asociación de Vecinos]; USIA [Alvi]; Parlem valencià: nocions d’ortografia II [Crespo]; Comentarios de prensa [Condor]; Última página.

Bonastre n. 9
octubre de 1977

Continguts

Document incomplet. Només tenim la portada i l’última pàgina amb els crèdits.

Bonastre n. 11
desembre de 1977

Continguts

Editorial [Grupo de prensa Bonastre]; Simus: Sobre la entrada a Alquerías desde la nacional 340 hasta el centro del casco urbano [Pere]; Mirando atrás: la Partida de la Regenta [Carles]; Arte y expresión: Alquerías pueblo o barriada [Luciano Blasco]; Información: Actos de navidad y constitución de la agrupación local del Partit Carlista del País Valencià [Alvi]; Nadal: Nadal, les festes més bones [Mossen Vicent]; Casos y cosas: “Ball dels quintos”, conflictos con el ayuntamiento de Vila-real por la desaparición del material alqueriense de la cabalgata de Reyes pasada [Despert y Pere]; Las artes: El príncipe destronado de Miguel Delibes (reseña) [Condor]; Crónica de… la Sociedad de Cazadores de esta localidad; Rima y mensaje [Boris Carter]; Parlem en els partits [Grupo de prensa]; Problemas enseñanza [Grupo de prensa Bonastre]; ¿Sí o no?: sobre el campo de fútbol y la autonomía de Alquerías [Rebollet]; Autonomía [Grupo de prensa Bonastre]; Divergencias [Grupo de prensa]; Más autonomía (recopilación de puntos de vista de: Asociación de vecinos, opinión pública, Grupo de prensa); Última página.

Bonastre n. 12
gener de 1978

Continguts

Editorial: primer aniversario de Bonastre [Grupo Bonastre]; Simus: Sobre la circulación en el centro del casco urbano [sense signar]; Arte y expresión: El arte en la sociedad actual [Antonio Marco]; Informaciones: Nota de la Agrupació local del Partit Carlista, Suggeriment del Partit Comunista (sessió a la revista perquè els lectors aporten nous noms de carrer), novedades OJE [Partit Carlista de Alquerías del Niño Perdido, Partit Comunista del País Valencià y Grupo de prensa Bonastre, respectivamente]; Cooperativas naranjeras: Información, Coexport, Cocalni [Rine, Fox y Airam]; Rima y mensaje [Boris Carter]; Sindicales: CNT (recopilación de la posición de la CNT en diversos temas de actualidad) [Carles y Rine]; Comunicado de la Comisión de Cultura de la AA.VV. [Comisión de Cultura]; Humor [Arthemy]; ¡NO!, Sr. alcalde [Grupo de prensa Bonastre]; Alcalde alqueriense: declaraciones de un alcalde demócrata y colaborador [Grupo de prensa Bonastre]; Es así [Joaquín Vicent Molés]; Crónica de… acontecimientos deportivos [Robin]; Última página.

Bonastre n. 13
febrer de 1978

Continguts

Editorial [Grupo de prensa Bonastre]; Cartas a la redacción: Puntualizaciones a una encuesta (encuesta sobre la autonomía de Alquerías del n. 11 de Bonastre) [Amparo Vicent], El tràffec [Carlos Domingo Soler], Carta al Grupo de prensa [Carlos Domingo Soler]; Simus: Desaveniencias entre colectivos de Alquerías [Pere], contestación al comentario sobre esta sección [Pere]; Arte y expresión [Despert]; Informaciones: Homenaje de despedida del Jefe provincial de la OJE, Reunión gestión expediente de Segregación [Alvi]; Rima y mensaje [Boris Carter]; Encuesta (temas por orden de interés, caloración de la revista, precio, etc) [Grupo de prensa Bonastre]; Autonomía: ¿qué piensan los villarrealenses de nuestra autonomía? [Airam, Despert]; Calles (problemas agravados por el tránsito de camiones pesados por la construcción del Grupo escolar) [Alvi]; “Els talladors” (información sobre salarios y otros temas, responden dos “caps de tallador”) [Rebollet]; Humor [Arthemy]; Crónica de… Challenge Costa de Azahar en Alquerías del Niño Perdido [Robin]; Tenim una fulla completa malament impressa en què no es pot llegir res, és el principi d’un article del que tampoc no sabem el títol, signat per Mossen Vicent; Pasatiempos con Bonastre; Clasificación (deportiva); Última página.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *