Títol Documents sobre l’Himne a les Alqueries
Donant Batiste Balaguer, Biblioteca de les Alqueries
Redacció i edició Nelo Vilar
Data d’entrada Divendres 6 d’abril de 2018

Presentem diversos documents escrits, gràfics i sonors sobre l’Himne a les Alqueries, una iniciativa de la Comissió de Cultura de l’Associació de Veïns que finalment es va resoldre brillantment amb lletra de Rosa Ros i Batiste Balaguer i música de Rafael Trabucchelli, possiblement el productor musical més important de l’Estat espanyol en aquell moment.

La lletra de l’Himne ja es va incloure en la pàgina de l’entrevista a un dels dos autors de la lletra, Batiste Balaguer. Allí ens contava de primera mà i amb nombroses anècdotes les circumstàncies de la concepció i creació de l’Himne, en un moment en què la via simbòlica i cultural eren ferramentes decisives en la lluita per la identitat i per la Segregació.

La iniciativa va nàixer de la Comissió de Cultura de l’Associació de Veïns: es va fer una convocatòria per a la lletra i el jurat va decidir fusionar la proposta de Rosa Ros i la de Batiste Balaguer. Rosa va escriure un poema d’un lirisme innegable, i Batiste aportava mencions específiques a la història i la geografia del poble que enriquien el seu contingut.

D’esquerra a dreta, Rafael Trabucchelli, Rosa Ros i Batiste Balaguer la nit de la presentació de l’Himne, 18 de setembre de 1983.


D’esquerra a dreta, Rosa Ros, Rafael Trabucchelli, Mn. Salvador Ballester, Teresín Navarro i Batiste Balaguer. Darreres, sobre l’escenari, la banda de música preparada per interpretar l’Himne.

De la música es va fer càrrec una de les persones més importants que hi havia a l’Estat espanyol en aquell moment a propòsit de la música popular: Rafael Trabucchelli, que estava casat amb Teresa Navarro, locutora de ràdio a Madrid i filla del poble. Trabucchelli era director artístic i productor a la totpoderosa empresa Hispavox; per a que ens fem una idea, va ser productor i impulsor de Miguel Ríos, en el moment del seu major èxit internacional, però també de Raphael, José Luis Perales, Mari Trini, Karina, Jeanette, Paloma San Basilio, los Módulos, Pekeniques, etc., etc. Que este home composara la música de l’Himne a les Alqueries és, abans que res, sorprenent. Musicalment es tracta d’una marxa, una cosa molt apropiada per a un poble on l’Himne seria interpretat sovint per la seua banda de música. S’ajusta molt eficaçment a la lletra i és lleuger i agradable, per damunt de la majoria dels himnes que es composaven en eixos mateixos anys.

Entre els documents que hem aconseguit tenim un full en format A3 sense data d’edició que inclou, d’una banda, un text de presentació i la lletra de l’Himne, i de l’altra les dos planes de la partitura. El full es pot consultar a la biblioteca, ací teniu el text de presentació :

HIMNO A ALQUERIAS DEL NIÑO PERDIDO

ASÍ NACIÓ:

En todos los tiempos y en todo lugar, cada grupo humano, cada pueblo, ha sentido la necesidad de sentirse identificado con una serie de símbolos que oficialmente lo representen.

Legítima fue, pues, durante años, la aspiración de Alquerías del Niño Perdido por contar con una letra y una música que aunase los sentimientos e inquietudes de todo el pueblo.

**********

Himne a les Alqueries
(Lletra Rosa Ros Pons i Batiste Balaguer Gil)

Canta poble d’Alqueries!
Ompli el teu cor d’alegria!
Ofereix en un gran crit
glòria, pau i germanor!

**********

Partitura de l’Himne

(Música de Rafael Trabucchelli)

Feu clic sobre les imatges per a veure les partitures en gran.

**********

També hem rebut, per gentilesa de Batiste Balaguer, dos cassettes amb els següents documents sonors. Són gravacions de 1983, de vegades amb un so deficient però igualment importants i dignes de figurar entre el patrimoni municipal.

Presentació de l’Himne, a càrrec de Miguel Blasco

(Transcripció)

La Comissió de Cultura de l’Associació de Veïns de les Alqueries té el gust de poder oferir-te una gravació musical de lo que en el seu moment serà oficialment l’Himne d’Alqueries. Per aconseguir este projecte, que es pot donar com acabat, només mos queda esperar que arriben les festes del tercer centenari i patronals per a poder escoltar-lo tal i com és. Esta idea, feta ja realitat, ve ocupant les nostres aspiracions que com a fills d’un poble mos obligava moralment a realitzar. Sabíem que era una labor, si bé difícil, amb un gran contingut d’afecte i carinyo que estàvem segurs seria acceptada i compartida per tots els que hem nascut o hem tingut l’encert de fixar com a lloc a on existir a este poble tan entranyable.

**********

Gravació a l’orgue de Rafael Trabucchelli

Recitat de l’Himne a les Alqueries

Himne cantat per la soprano Carmen Rodríguez Pérez

(Transcripció)
Esta grabación del Himno a Alquerías del Niño Perdido se la dedico con todo mi carió a la Comisión de Fiestas de este año del centenario, que con su esfuerzo e ilusión están haciendo posible que coincida su estreno con las próximas fiestas. Igualmente se la dedico también al compositor de la música, Don Rafael Trabucchelli, y a los autores de la letra, Rosa Ros y Batiste Balaguer. Y también, cómo no, a todos los amigos y pueblo de Alquerías, que contribuirán, junto con la banda de música, a que sea un éxito el día de su estreno.

**********

Programa “Vila, raval i comarques” (Antena3) sobre la presentació de l’Himne a les Alqueries

Dirigit i realitzat per Paco Vicent (el “Xiquet de Castàlia”) i Vicent Baldaió, i presentat per Manolo Monferrer., L’Himne a les Alqueries es va presentar diumenge 18 de setembre de 1983, en les festes patronals (el programa s’emetria segurament el dissabte següent, 24 de setembre).

Inclou la interpretació de l’Himne a les Alqueries de la banda de la Unió Musical Alqueriense; (3’50”) un parlament (de so molt deficient) de Mn. Salvador Ballester Huguet; (4’54”) l’Himne cantat per tot el poble, en una versió entusiasta i extremadament emotiva; (10’25”) parlament del president de la Caixa Rural San Jaime; (11:35) publicitat “Caixa Rural San Jaime (Alquerías del Niño Perdido)”; de nou, (12’05”) Himne cantat pel poble i despedida.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *