Tot l’Arxiu

Carmen Juste, presidenta honorífica del Centre Aragonés

Carmen Juste (1935) ha sigut presidenta d’associacions fonamentals en el poble com són la d’Ames de Casa i el Centre Aragonés. A més, d’este segon és presidenta honorífica des de 2007. En els seus 60 anys vivint a les Alqueries ha tingut un paper important i ens diu que se sent com nascuda al poble, tot i que no perd les seues arrels aragoneses.

Col·lecció fotogràfica de Pilar Molés Ros

Hem triat una gran col·lecció de fotos familiars de Pilar Molés Ros, on hem trobat autèntiques joies pel seu valor estètic i documental. Una part important de la intrahistòria de les Alqueries expressada gràficament.

José María Corella Gómez (1919-1999), carter rural

La figura de José María Corella Gómez, el Cartero (1919-1999), l'últim carter rural de les Alqueries, en serveix per parlar de la singularitat del servei de Correus en una població dispersa com la nostra.

Hemeroteca de les Alqueries 1963-1994

Hemeroteca històrica de les Alqueries 1963-1994 recollida i conservada per Batiste Soriano

Llibret del III Centenario de la venida a Alquerías de la Imagen de Nuestra Señora la Virgen del Niño Perdido (1983)

Recuperem el llibret del "III Centenario de la venida a Alquerías de la Imagen de Nuestra Señora la Virgen del Niño Perdido", editat en 1983 per la Caixa Rural Sant Jaume. És un interessant document que inclou una "Cronologia històrica" del poble i que es va fer en el moment àlgid de la militància per la Segregació.

Campanes de les Alqueries

Un repàs a la història i l’actualitat de les campanes de les Alqueries, un patrimoni important i desconegut, ric en històries i anècdotes.

Carlitos Font de Mora, practicant de les Alqueries

Carlos Font de Mora (1941), practicant del poble amb moltíssima formació des dels temps de la precarietat fins a l’actualitat, i tinent d’alcalde en les primeres legislatures de la democràcia, conta les seues experiències amb passió, precisió i bona memòria.

Col·lecció d’obretes de teatre de Batiste Soriano

Hem digitalitzat una quinzena d'obretes de teatre valencià d'abans de la Guerra, de la col·lecció de Batiste Soriano, que formen part de la col·lecció major de Mn. Salvador Ballester Huguet. Aprofitem per fer un repàs al teatre popular de les Alqueries durant la major part del segle XX.

Centre aragonés

Laura, Alícia i Noèlia ens conten què és i què fa el Centre Aragonés: els vincles amb Aragó i amb les Alqueries, la cultura del cant i el ball, la recerca sobre músiques i vestits, etc.; tot un món apassionant que viuen intensament i que dóna una singularitat al seu poble.

Col·lecció fotogràfica de Batiste Soriano

Una col·lecció de fotos de Batiste Soriano, aportada per la seua filla Vicenta. Batiste va ser un home treballador (panader), preocupat per la cultura del seu poble. La col·lecció ens permet assistir a un gran nombre de fets històrics dels dels anys 1920 fins a l'actualitat: el primer mercat, la nevada de 1946, la construcció de l'església, les festes de Sant Roc, etc.

Tere Rius, experiències i lluites d’una dona activista, mare fadrina i infermera

Tere Rius (1955) ens parla de la Segregació i del seu paper en la Revista Bonastre, l'Associació de veïns i la Cooperativa. També de l'experiència com a regidora, de l'adopció internacional dels seus fills i del treball d'infermera.

Col·lecció fotogràfica de Delfineta Llorens

Delfina Llorens ens mostra una xicoteta col·lecció de fotos de festera en 1951, i del mateix grup en el centenari de la Patrona en 1983, una bona oportunitat per visibilitzar els grans canvis produïts en menys de 30 anys de diferència.

Blai de Perico, regador, regidor, artista

Blai de Perico (1938), regador jubilat, ens conta part de la seua vida pública com a regidor en la primera i apassionant legislatura de les Alqueries com a municipi independent, i altres històries del poble.

Introducción a la etnología: Alquerías del Niño Perdido

De Rosa Ros Pons, 'Introducción a la etnología. Alquerías del Niño Perdido', una investigació inèdita de 1971 que recull tradicions i en general la cultura popular del nostre poble, una part important de la qual està perduda.

Breve historia de la Patrona de Alquerías, la Virgen del Niño Perdido

Una còpia de la desapareguda Breve historia de la Patrona de Alquerías, la Virgen del Niño Perdido, escrita per mossèn Salvador Ballester en 1983 amb imatges i testimonis de gran interès per a les Alqueries.

Don Octavio, experiències com a metge al poble des de 1963

Entrevistem a Don Octavio, metge a les Alqueries des de 1963 fins a la seua jubilació. Ens conta els canvis en l’estructura i els costums del poble, com afectà la segregació a l’exercici de la seua professió i moltes curiositats sobre com era ser un metge rural en els anys 60, 70 i 80.

Presentació de Les Alqueries Pèdia

Vídeo recopilatori d'extractes d'entrevistes que mostràrem a la Presentació de LesAlqueriespèdia el diumenge 17 de juny de 2018 als Jardins de la Casa de la Música i la Dansa (MiD), dins de la programació de festes per la segregació del poble.

Fotos aèries de les Alqueries: 1945-2015

Un seguit de fotos aèries de les Alqueries que ens permeten veure la seua evolució entre 1945, quan no hi havia més que uns pocs panys dispersos, i 2015.

Col·lecció fotogràfica de Rosa Ros Pons

Una selecció de fotos de la col·lecció personal de Rosa Ros, que ens serveixen per a realitzar alguns apunts etnogràfics sobre usos i costums pròpies de les Alqueries.

Rosa Ros, professora, primera regidora de les Alqueries

Rosa Ros (1949) és una de les primeres estudiants universitàries del poble, professora vocacional, membre de la Comissió de Cultura de l’Associació de Veïns abans de la Segregació, coautora del Himne a les Alqueries i regidora en les dos primeres i apassionants legislatures com a municipi.

Norbert Mesado: “Adela Lucía, la última amante de un rey romántico”

L’historiador Norbert Mesado Oliver ens regala el text complet del seu llibre 'Adela Lucía, la última amante de un rey romántico. Entre la historia y la leyenda', esgotat des de la seua publicació en 2011. La llegenda d’Adela, suposada amant d’Alfonso XII i mare biològica d’Alfonso XIII, és un dels mites encara vius, un patrimoni oral a qui es dóna forma en esta obra sense perdre el seu misteri. I este es el llibre més important escrit sobre el tema.

Vicentica Bodí, “la Crescència”, poetessa i dona treballadora

Vicenta Bodí Capella (1936), dona treballadora i poetessa de les Alqueries, ens ofereix una entrevista humorística en què conta les circumstància de la seua infantesa i joventut, i la seua vida com a dona treballadora. Incloem també una antologia de poemes, alguns dels quals recita amb moltíssima gràcia en la gravació.

Mn. Salvador Ballester Huguet, racons i records

Mn. Salvador Ballester Huguet (les Alqueries, 1930) conta històries de la vida dels alqueriers des de meitat dels anys 30, incloent la memòria familiar del carlisme, les vivències extremes de la guerra i la postguerra, del clergat en el poble, etc.

Col·lecció fotogràfica de Rafa Marco

Rafa Marco, que està col·laborant molt activament amb lesAlqueriespèdia, ens fa arribar esta col·lecció de fotos de moltíssim interès, algunes de més d’un segle d’existència. Es tracta de quatre imatges de grup i dos retrats de persones rellevants en la història del poble. Tot i que són còpies digitals amb major o menor qualitat, pensem que val la pena reproduir-les pel seu immens valor documental.

Mn. Salvador Ballester Huguet: ‘Racons i records del meu poble’

Mn Salvador Ballester Huguet (1930) ens ofereix en primícia absoluta un llibre amb nombrosos gràfics i fotografies amb els seus records sobre les Alqueries que va conèixer: Racons i records del meu poble. En ell trobarem informacions precioses contades amb estima i bon humor, sobre racons, sèquies, personatges, tradicions festives i gastronòmiques, malnoms i locucions.

Imatges, culte i iconografia de la Mare de Déu del Niño Perdido

Recollim tota la informació que aporta des de Caudiel el cronista Teodoro López Díaz, a la seua Historia de la Virgen del Niño Perdido (1993), a propòsit de les imatges de la Mare de Déu a les Alqueries. L’arribada dels frares agustins de Caudiel al Replà, al llarg del segle XVII, i l’Oratori dedicat a la Mare de Déu del Niño Perdido, va proporcionar una identitat a la gent que vivia dispersa en alqueries o reunida al voltant de “panys” que miraven a llevant. És molt interessant veure fotografies de les Imatges desaparegudes i d’un gravat que reprodueix el primer quadre, vingut fins a l’Oratori dels frares el 1683.

Documents sobre l’Himne a les Alqueries

Presentem diversos documents escrits, gràfics i sonors sobre l’Himne a les Alqueries, una iniciativa de la Comissió de Cultura de l’Associació de Veïns en 1983 que finalment es va resoldre brillantment amb lletra de Rosa Ros i Batiste Balaguer i música de Rafael Trabucchelli, possiblement el productor musical més important de l’Estat espanyol en aquell moment.

Museu Etnològic Col·laboratiu (MEC) 2017 / 2018

El Museu Etnològic Col·laboratiu (MEC) inicia la seua existència amb un assaig realitzat al CEIP Pintor Sorolla. Aquell dia vam gravar en vídeo els relats d'un grup de xiquetes i xiquets sobre objectes, històries, jocs, etc. Mentre va arribant material per nodrir este museu virtual, i mentre establim criteris museogràfics per a la seua organització, us oferim de bestreta les seues propostes, plenes de gràcia i espontaneïtat. Gràcies a Clàudia, Sergio, Maxim, Bernard, Mariola, Àlex, Eloy, Elísabeth, Alberto, Ada i Théo, i a la seua professora Clara Eugènia Capella Carda.

Delfina Llorens Martí, vivències d’una dona treballadora

Delfina Llorens Martí ens parla de la seua infància al Casino Nou i l’adolescència treballant en casa en amo; de la Guerra, de coses curioses com els conflictes que causaren les dones evacuades de Nules, i en general de la visió d’una vida de dona treballadora, amb totes les especificitats que açò comporta: de salut, de criança i de supervivència.

Ramón López i Isabel Gascó, carnissers, 68 anys junts

Isabel i Ramón, un matrimoni de carnissers jubilats que porten 60 anys casats, ens parlen del treball, de la Guerra i la postguerra amb nombroses anècdotes, de relacions familiars hui superades: l’alta mortalitat de les dones, els xiquets que es donaven, les mares dides... Històries colpidores plenes de bon humor.

Batiste Balaguer, activista i pintor

Batiste Balaguer és una de les persones que van protagonitzar l'època més heroica de l'associacionisme alquerier. Ens parla de la seua infantesa en la postguerra a les Alqueries, del seu activisme en el procés de segregació i entres causes locals, i ens conta el sentit i les circumstàncies de l’Himne a les Alqueries, de qui és coautor.

Graffitis àrabs de la Guerra civil sobre els murs del Replà

A la Guerra Civil, soldats 'moros' van dibuixar simpàtics dibuixets i van escriure misteriosos missatges sobre els murs del Replà. Per primera vegada oferim una contextualització i una traducció aproximada.

Pura Molés, un segle d’història des d’una alqueria

Pura Molés, ama de casa, és testimoni d’un segle d’història des de la casa en què va nàixer i on encara viu: la seua joventut en guerra i postguerra, i de com era el poble en aquell moment. També conta històries rebudes, com el pas de la plaga de la “Cucaratxa”, que va deixar un gran número de morts en 1918.

Alberto Albero, la Coordinadora i la segregació

Alberto Albero, treballador del poble, ens parla de la seua vida i de la seua implicació en l’associacionisme local, des de la Coordinadora que es va fer càrrec del procés de segregació però també des de l’Associació de Pare d’Alumnes.

Les Alqueries en els ‘Papers de Salamanca’

Reproduïm els 44 documents al·lusius a les Alqueries en l'Arxiu General de la Guerra Civil espanyola, un arxiu creat per donar suport a la repressió després de la Guerra Civil. S’han cedit mitjançant un conveni entre l’ajuntament de les Alqueries i el Centre Documental de la Memòria Històrica, del Ministeri d’Educació, Cultura i Esports.

Programa “Usted, por ejemplo” sobre la segregació de les Alqueries (RTVE, 1983)

Hem aconseguit que l’Arxiu de RTVE localitze, digitalitze i allotge en la seua web un dels programes que va tractar sobre el procés de segregació de les Alqueries: Usted, por ejemplo, titolat “Conflictos municipales”, emès el dissabte 24 de setembre de 1983, presentat per Manuel Torre Iglesias, i que va comptar amb la presència en directe de Miguel Blasco, aleshores president de l’Associació de Veïns. Un document històric.

Vicent Ros, memòria viva de Caixalqueries

Vicent Ros ens conta part de la seua vida, que es va fondre aviat amb la història de la Caixa Rural de les Alqueries, la institució en la que ha treballat tota la vida. Els orígens de la Caixa, l’aventura de la Guerra i la postguerra, el creixement i la crisi, amb rigor i nombroses anècdotes que il·lustren el paper destacat de Caixalqueries en la vida pública.

Antonio Marco, pintor

Amb Antonio Marco, pintor de reconegut prestigi, parlem de la seua formació artística atípica a un poble com les Alqueries; de la seua trajectòria, dels records de la Guerra i la postguerra i del treball per la segregació de Vila-real.

Col·leccio de fotos de l’Oficina del Croniste

Una vegada el poble va aconseguir el seu Ajuntament, Mn. Albert Ventura va ser nomenat Cronista oficial de les Alqueries.

Mn. Albert Ventura, Historiador de les Alqueries

Amb Albert parlem del seu paper com a historiador local; del poble i el seu patrimoni; de la seua singularitat, de les discriminacions de Vila-real, la identitat col·lectiva i el procés històric que va dur a la Segregació.
Pilar Moles Ros

Pilar Molés Ros, memòries de guerra i postguerra

Pilar Molés Ros ens parla de la seua família i de les vicissituds de la guerra i la postguerra, amb detalls i anècdotes que mereixen figurar en la història del poble.

Josep Llop i Vicenta Molés, una família de mestres

Josep i Vicenta ens parlen de la Guerra, en concret de l’episodi de la salvació dels cabets de la Mare de Déu i la Custòdia de l’església, i després d’una vida en comú en què ell era mestre en diferents escoles i ella es feia càrrec de la casa, de vells i xiquets.

Vols col·laborar amb una història o posar-te en contacte amb nosaltres?