Títol Textos d’història en ‘El Municipi -Butlletí d’Informació Municipal’
Autor Albert Ventura Rius
Edició (materials i textos de la publicació) Laura Yustas i Nelo Vilar (Etnopèdia)
Data d’entrada Dimarts 27 de juliol de 2021

Amb la publicació completa de El Municipi – Butlletí d’Informació Municipal (BIM) hem rebut peticions per a destacar i indexar els textos de recerca històrica i etnològica publicats en ell.

En breu començarem a publicar els programes de festes patronals, de la Segregació i de diferents barris, alguns dels quals també inclouen dades històriques rellevants de diferents autors.

De moment comencem publicant separadament els textos apareguts a El Municipi. Tots els textos pertanyen a Albert Ventura Rius, que durant alguns anys va ser cronista oficial de les Alqueries. Hi ha textos seus als números 1, 7, 11, 29, 30, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 48, 50 i 52. Des dels número 29 van anar inclosos en la secció “Els nostres arrels”. A més a més, entre el número 28 i el 31 es va utilitzar el BIM per a convocar un Concurs de fotografies antigues. En la convocatòria es mostraven les dos fotografies premiades. A partir de la quarta convocatòria no hi ha més mencions.

En esta primera publicació recollim tots els textos fins a l’any 2000 inclòs (número 43); en breu completarem el conjunt de textos. Quant al concurs de fotografia, hem recollit les fotografies premiades en una única publicació.

Des de la publicació del primer número del BIM han passat unes quantes dècades, segurament en este temps ha hagut novetats sobre els temes investigats, matisos o fins i tot correccions. Pensem que igualment és important que els textos estiguen disponibles per a investigadors i per a gent interessada, més encara quan es treballa amb documents que tres dècades després continuen estant inèdits.

A continuació fem la relació d’articles. Cada un està enllaçat a una pàgina independent en què es pot accedir als textos amb les seues respectives imatges. Ho fem així per facilitar el treball en buscadors i per etiquetes temàtiques.


«Investigación histórica» (El Municipi n. 1 -juliol-desembre de 1987). Un treball de recerda encomanat per l’Associació de Veïns “Virgen del Niño Perdido”, en què Albert Ventura dóna dades extretes de diferents fonts (diccionaris geogràfics, actes de l’ajuntament de Vila-real, censos oficials, arxius històrics, estudis d’història local -alguns d’ells inèdits-, etc.) sobre la vinculació històrica entre Pla Redó o Secà i Cap de Terme, i com va generar la població de les Alqueries.


«Datos històricos» (El Municipi n. 7 i 11 -juliol-setembre de 1989 i juliol-setembre de 1990, respectivament). Hem reunit els articles apareguts als números 7 i 11 de El Municipi. BIM, perquè el segon són les Conclusions i les notes al peu del primer. Este text s’anuncia complementari de l’anterior, i en ell es continua oferint textos extrets d’estudis, actes i arxius. En concret es treballa sobre l’agricultura i el reg al sud del Riu Sec.


«Concurso de fotografías antiguas» (El Municipi núms. 28, 29, 30 i 31 -abril-octubre de 1995 a maig-agost de 1996). Les fotografies aparegudes en les quatre convocatòries del Concurs de fotos, amb els seus respectius comentaris.


«La fiesta de Sant Antoni» (El Municipi n. 29 -novembre 95 – gener 1996). Relat de l’inici i el desenvolupament de la festa de Sant Antoni del porquet.


«La Semana Santa en el Replà» (El Municipi n. 30 -febrer-abril de 1996). La Setmana Santa fins a la Guerra Civil, des del Diumenge de Rams fins al Diumenge de Pasqua.


«Carnaval» El Municipi n. 33 (desembre 96 – abril 1997). La celebració del carnestoltes a les Alqueries, que donaven lloc a nombrosos abusos.


«Los Romanos en la partida de “Les Alqueries”» El Municipi n. 34 (maig – agost 1997). Una làpida romana i l’especulació sobre el seu origen i el lloc en què es va localitzar a partir de diverses fonts de principis del segle XX.

«El estudio del profesor Corell emplaza el hallazgo de la lápida “Fluvia Filenis” en el municipio de Nules» El Municipi n. 35 (setembre – desembre 1997). Notícies que desmenteixen l’article anterior i que situen la làpida romana al terme Nules.


«Aquelles Pasqües» El Municipi n. 36 (gener – abril 1998). Una descripció de la vivència de les pasqües en les Alqueries més populars.


«El Pi» El Municipi n. 37 (maig – agost 1998). La caiguda del Pi, que era un símbol i una referència geogràfica des de feia més de cent anys, genera nombroses informacions i una exposició.


«Festa dels Innocents» El Municipi n. 38 (setembre – desembre 1998). La festa dels Innocents fins a finals del segle XIX, en la línia de les “festes dels folls” que es celebraven a la major part dels pobles de la Plana.


«Lápida romana» El Municipi n. 39 (desembre 1999). Informacions sobre una làpida romana trobada en terme Alqueries.


«Más notícias sobre Bonretorn» El Municipi n. 41 (juny 2000). Noves informacions sobre Bonretorn en el segle XIV, en el moment en què van aconseguir parròquia i cementeri.


«La nit de Sant Joan» El Municipi n. 42 (octubre 2000). La nit de Sant Joan, les festes que s’hi feien i el folklore que es desenvolupava al seu voltant.


«Els forns de pa» El Municipi n. 43 (desembre 2000). Els antics forns de pa de les Alqueries, a qui pertanyien i algunes de les experiències que generaren -com la cooperativa fundada pel grup local del partit socialista.


«El Replà» El Municipi núms. 44 [desembre 2000, pp. 20-21], 45 [juny 2001, pp. 20-21], 46 [octubre 2001, pp. 20-21], 48 [març 2002, pp. 22-27]. Albert Ventura va rastrejar els propietaris i veïnat de la finca que ara coneixem com el Replà des de 1523 i fins a meitat del segle XVIII. En este text agrupem les quatre parts que es van publicar als números 44, 45, 46 i 28 de ‘El Municipi. BIM’.


«La Venta» El Municipi n. 50 (setembre 2002). Relat de les peripècies al voltant de la Venta de Monsonís, construida al voltant de 1798 i que passaria per diferents mans.


«El Pany del Forn» El Municipi n. 52 (febrer 2003). Descripció de l’anomenat Pany del Forn, de les seues circumstàncies i les raons que portarien a dir-li “el Pany de la Llanda”.


*

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *